Balın Cilde Faydaları Nelerdir?

Balın Cilde Faydaları Nelerdir?
GİRİŞ

Besin kaynağı olan bal cilt ve sağlık için birçok fayda sunuyor. Söz konusu cilt sağlığı ve güzelliği bakımından mucizevi etkilerini de kısa sürede gösteriyor.

Balın cilde faydalarını şöyle saymak mümkün:

  • Cildi ölü hücrelerden arındırır,
  • Cildi nemlendiriyor ve yağ dengesini sağlar,.
  • Cildin yaşlanma etkilerini geciktirir,
  • Sivilce ve akne oluşumunu engeller,
  • Sivilce izlerinden ve güneş lekelerinden kurtulmayı sağlar,
  • Yeni hücre oluşumuna destek verir,
  • Cildin parlak ve sağlıklı gözükmesini sağlar,
  • Ciltteki yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur, cildin kendini yenilemesini hızlandırır,
  • Cilt lekelerine de oldukça iyi gelir.

Bal, B vitamini bakımından zengindir ve bu sayede cilde parlaklık verir. İçerdiği enzimler sayesinde doğal bir nemlendirici olarak da görülen bal, kuru ciltlerin nemlenmesine yardımcı olur ve cildi yumuşatır. Ciltteki aşırı yağlanmaya etki eden bal, sivilce ve akne sorunlarına da birebir çözüm sağlar.

Bal ayrıa bol miktarda amino asit içerip antioksidan özelliği taşır. Bu özelliği eski çağlardan beri bir doğal şifa kaynağı olarak kullanılmasını sağlamıştır.

Bal ile Yapılan Bakım Kürleri Nelerdir?

Bal ile yapılan bakım kürleri konusunda birkaç tarif ve tavsiye verilecek olursa:

  • Bal tek başına kullanılacağı gibi farklı doğal ürünlerle de kullanımı mümkündür. Özellikle sivilceli ciltler için bal, tarçın ve zerdeçalı birlikte hazırlanan bakım kürü olarak kullanabilir.
  • Lekeler için ise limon suyu ve balı karıştırarak izlerin azalmasına yardımcı olunabilir. Aynı zamanda sivilceler için bal ve karbonat karşımı da denenmesi gereken kürlerden biridir.
  • Ancak unutmamak gerekir ki her cildin kendine ait özelliği vardır. Her şifalı ürün her insana iyi de gelmeyebilir. Bundan dolayı doktor kontrolünden yapılacak olan uygulamalar daha sağlıklı ve verimli olur.

Bal Cilde Nasıl Uygulanır?

Bal cilde uygulanmadan önce yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi de doğru ve gerçek bal kullanımıdır. Günümüzde birçok yalancı bal olarak üretilen balların içerisine şeker eklenir ve bal doğallığı kaybedilir. Bal ne kadar doğal olursa vücuda göstereceği etki de o kadar fazla ve yararlı olur. Marketlerden alınan ballar işlenmiş olduğundan fayda yerine vücuda zararları da dokunabilir. Bu bakımdan güvenilir bal tedarik etmek oldukça önemlidir.

Doğru bal seçiminden sonra balın cilde en iyi uygulanma şekillerinden biri de balı hiçbir şey ile karıştırmadan saf hali ile cilde uygulamaktır. Yüz ve çevresine masaj yaparak bal sürmek dolaşımı hızlandırır. Masaj etkeni ile emilimi artırılır ve cilde oldukça yarar sağlar. Bal sürdükten kısa bir süre sonra ılık su ile cilt durulanır. Bu işlemi düzenli periyotlarda tekrar edilebilir.

Bal Nasıl Elde Edilir?

Bal elde etmek insan değil, arılar ile üretimi mümkündür. Binlerce çiçek ve ağacı ziyaret eden arılar, kovanlarına dönüp topladıkları polenleri kendi vücutlarındaki enzimlerle işleyerek bala dönüştürürler.

Bal üretimi oldukça önemli ve sabır dolu bir emek işidir. Yaklaşık olarak 450 gram bal üretimi için 17.000 arı görev alır. Bu arılar ortalama 10 milyon çiçekten polen toplayarak bal üretimi yapar. Ülkemizin farklı iklim koşullarının avantajı sayesinde çiçek balı, çam balı gibi farklı bal çeşitlerini bulmak mümkündür.

Bal birçok bitkisel yararların bir bütün sentezi halidir. İnsan için çok fazla fayda ve şifa veren yönü bu şekilde oluşur.

KAYNAK: UŞAK HABER