Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır? Burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler nelerdir?

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır? Burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler nelerdir?
GİRİŞ

Burun tıkanıklığı yetişkinler için dahi oldukça zorlu iken bebekler ve küçük yaşlı çocuklar için kabusa dönüşebilir. Peki, bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Solunumun başladığı yer olan burun, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir burun, sağlıklı bir solunum sistemi ve dolayısı ile de yeterli miktarda oksijen anlamına gelir. Bu noktada burun tıkanıklığı durumlarında solunum sıkıntıları başta olmak üzere pek çok sağlık sıkıntısı ile karşı karşıya kalmak olasıdır.

Burun tıkanıklığı her yaş grubundan kişide görülebileceği gibi bebeklerde ve henüz burnunu temizlemeyi bilmeyen küçük çocuklarda çok daha sık ortaya çıkar. Sigara dumanı, hava değişimi, hava kirliliği, ortam sıcaklığı gibi birçok faktör bebeklerin burunlarının kısa süre içerisinde tıkanmasına sebep olabilir. Peki, bebeklerin burunları tıkandığında ne yapmak gerekir? Tıkanan burun nasıl açılır? İşte ayrıntılar…

bebekler-burun-tikanikligi-1.jpg

NEM ORANINA DİKKAT!

Özellikle kış aylarında çalışan kaloriferlerin veyahut da diğer ısıtıcıların etkileri ile kuruyan hava, bebeklerin burunlarının direkt olarak tıkanmasına sebep olur. Bu durumda ilk olarak odanın nem seviyesini düzenlemek gerekir. Bunun için yanan peteğin üzerine nemli bir bez ya da bir bardak su konulması gerekir. Böylelikle hava kuruluğu bir miktar da olsa giderilebilecektir.

bebekler-burun-tikanikligi-3.jpg

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GİDERİLİR?

Bebeklerde burun tıkanıklığını evde gidermek için pek çok yöntem bulunur. Bu yöntemlerin başında tuzlu su gelir. Eczanelerde satılan serum fizyolojik veyahut da burun spreyleri, bebeklerin tıkanan burunlarının açılmasını sağlar. Ayrıca burun aspiratörleri kullanılarak da burnun iç yapısında bulunan fazla mukus çekilebilir ve böylelikle de solunumun rahatlaması sağlanılabilir.

Ek olarak bebeklerin tıkanan burunları sebebi ile uykularının bölünmesini engellemek ve fazla mukusun genze akmasını engellemek için yastıklarının her zamankinden biraz daha yüksek olması gerekir.

KAYNAK: UŞAK HABER