Boğazda HPV Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Boğazda HPV Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?
GİRİŞ

Boğazda tespit edilen İnsan Siğil Virüsü (HPV)’nün en sık bulaşma yollarından birisi oral yoldur. HPV virüsü genellikle oral seks sırasında bulaşır.

HPV Virüsü, boğaz kanserlerinin %35’inde,

Ağız kanserlerinin ise %25’inde görülür.

Oral yol ile bulaşan İnsan Siğil Virüsü (HPV),genital bölge ve çevresinde oluşan deri lezyonları, ağız içerisinde ya da çevresinde ise siğil oluşur. Lezyonların oluşumu aynı şekilde olduğu için enfeksiyonun ve siğillerin tedavisi de aynı yöntem ile tedavi edilir.

Oral HPV enfeksiyonu şüphesi ile doktora kontrolü için başvuran ya da düzenli yapılan kontrollerde ağız içerisinde siğil lezyonlarının görülmesi durumunda hastaya ilk olarak virüsün hangi tipe ait olduğuna dair HPV Tarama Testi yapılır.

Virüs türü tespit edildikten sonra siğiller, doktorun uygun gördüğü medikal ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. HPV Virüsü ağız ve gırtlak kanserine yol açabilir ve bununiçin uzman bir Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından kontrol edilmesi gereklidir.

HPV Virüsü Nasıl Yayılır?

HPV, cinsel ve samimi cilt teması ile bulaşır. 200'den fazla farklı türde HPV vardır; bunların 40'tan fazlası insanda enfeksiyona sebep olur.

Farklı türde HPV, farklı riskler taşır. Düşük riskli HPV genellikle nadiren kansere dönüşürken genital siğiller gibi cinsel organlar ve anüs çevresinde belirtilere neden olabilirler. Fakat bu belirtiler her zaman görünür olmayabilir. Örneğin anüs, vajina veya serviks içinde meydana da gelebilirler.

Yüksek riskli türde HPV herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak erken tedavi edilmezse, birkaç kansere neden olabilir:

  • Servikal (rahim ağzı)
  • Vajinal
  • Vulvar
  • Orofaringeal (baş-boyun)
  • Anal

HPV'nin kanser riskini veya varlığını belirlemenin tek yolu mikroskobik inceleme ve laboratuvar testidir.

Boğazda HPV Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Boğazda tespit edilen HPV, boğaz, ağız içi, makat, penis ve penis çevresi, vajina gibi yerlerde belirtiler gözlemlenebilir.

En sık görülen HPV belirtisi genital bölgede siğil oluşmasıdır. Başlangıç olarak siğillerin rengi, küçük kırmızı, kahverengi veya deri rengine yakın renklerde olabilir. Siğiller büyüyüp gelişir ve bu gelişim esnasında karnabahar görünümüne dönüşebilir.

Yanma, batma, kaşıntı bunların yanında gelişen ve bilinen HPV virüsü belirtileridir. Kadınlarda ise zaman zaman kanamalar meydana gelir.

Bunların hepsi siğil oluşumu meydana geldiğinde ortaya çıkan belirtilerdir. HPV, kimi zaman belirti olarak hiçbir siğil oluşumu da gerçekleştirmeyebilir. Herhangi bir belirti vermeme ihtimali gibi hastalık uzun yıllar boyunca vücutta sessiz bir şekilde devam edebilir.

HPV'nin Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kadın sağlığında HPV çok yaygın bir hastalıktır. Aslında, cinsel olarak aktif hale gelebilen ve hemen hemen herkesin bu virüse yakalandığı bilinir. Bu HPV enfeksiyonlarının yaklaşık yarısı yüksek risk tipidir.

Genellikle kişinin sahip olduğu bağışıklık sistemi HPV enfeksiyonunu kontrol altında tutar veya tamamen ortadan kaldırabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, HPV virüs enfeksiyonlarının yaklaşık %90'ı 2 yıl içinde kaybolur.

Bazen yüksek riskli HPV türü yıllar boyu devam edebilir ve zamanla kansere yol açabilir.

Yüksek riskli HPV, ne yazık ki kadınlarda tüm kanserlerin %3'ünün nedenidir. HPV ayrıca rahim ağzı kanserinin %99'unun en büyük etkenidir. Özellikle HPV 16 ve 18, rahim ağzı kanserlerinin ve kanser öncesi lezyonların %70'ini meydana getirir.

KAYNAK: UŞAK HABER