Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
GİRİŞ

İlk olarak 1938 yılında Adolf Stern adlı doktorun kullandığı borderline kişilik bozukluğu ifadesi hastalık olarak 1975 yılında tanımlanmıştır.

Avusturyalı psikiyatrist Otto Kernberg, borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin öz denetim mekanizmalarında bazı sorunlar yaşadığını belirtir. Bu kişiler düşünce ve davranışlarında istikrarlı olamaz.

Kişinin düşünce ve algılama biçimini etkileyen borderline kişilik bozukluğu, insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Bu hastalıkta geçen “borderline” kelimesi sınırda veya belirsiz anlamında kullanılır. bu rahatsızlığı olan kişilerin ilk dönemde nevroz ve psikoz olarak adlandırılan iki psikiyatrik durum arasında yer aldıkları düşünülmesi sebebiyle bu tanım yapılmıştır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Ruh hali çok değişlen olan borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde hayattaki rol ve gerçekte kim oldukları soruları gündeme gelir. Bu kişiler olayları ve durumları keskin biçimde yorumlar. Örneğin borderline kişilik bozukluğu olan bir kişi için bir olay ya çok iyidir ya çok kötüdür. Genel anlamda borderline kişilik bozukluğu belirtileri şunlardan oluşur:

  • Sosyal çevredeki kişilerle ilgili çabuk değişen uç duygular (Sevgi ve nefret)
  • Aşırı bencillik
  • Biriyle çok çabuk yakın ilişki kurma veya aniden iletişimi kesme
  • Kendine zarar verme
  • Dikkatsiz ve hızlı araba sürme
  • Kumar oynama, aşırı para harcama, cinsel davranışları abartma ve madde kullanma
  • Ani değişen ruh halleri
  • Öfke kontrol sorunu
  • Boşlukta ve amaçsız hissetme
  • Diğer insanlar hakkında yersiz şüpheciliğe kapılma, güven problemi

Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Kaynaklanır?

Bilimsel çalışmalarda borderline kişilik bozukluğu nedenleri arasında genetik temeller olduğu düşünüyor. Çocuk döneminde ihmal, taciz, terk edilme gibi olaylar yaşayanların borderline kişilik bozukluğu yaşadığı görülebilir. Erken yaştaki psikolojik sorunlar ve travmalar kişide borderline kişilik bozukluğu yaratabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Tedavide temel olarak psikoterapi yöntemi kullanır. Doktor gerekli gördüğü durumlarda buna ek olarak ilaç tedavisi ekleyebilir ve hastanın riskli hareketleri varsa hastaneye yatışı talep edebilir. Konuşma terapisi, borderline kişilik bozukluğu tedavisindeki temel yaklaşımdır. Bu tedavide hastanın yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilecek işlevselliği geri kazanması amaçlanır.

KAYNAK: UŞAK HABER