Bu belirtilere dikkat edin! 4’lü virüs vücudunuzu mahvediyor

Bu belirtilere dikkat edin! 4’lü virüs vücudunuzu mahvediyor
GİRİŞ

Kış aylarının sonu yaklaşıyoruz ama grip vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Hastanelere başvuran grip hastalarının sayısında belirgin bir yükseliş gözlemlenirken, uzmanlardan önemli bir uyarı geldi.

Grip salgını son günlerde artış gösteriyor. Gribal enfeksiyonlar uzun sürüyor ve vücuda zarar veriyor. Kovid-19’un farklı varyantları, rinovirüs ve RSV gibi virüsler de solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Uzmanlar vatandaşlara grip salgınına karşı tedbir almalarını ve aşı olmalarını tavsiye ediyor.

Bu durum sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlar bunun ‘kronikleşmiş’ grip olduğunu söylüyor. Peki, bu virüslerin belirtileri neler? Vücutta kalıcı etki yapan ve gitmeyen koronavirüsün 4 farklı varyantı nasıl anlaşılıyor? Koronavirüs varyantlarının belirtilerini sizin için derledik.

4lu-virus-vucudunuzu-mahvediyor-1.jpg

4’LÜ SALGIN NASIL ETKİLİYOR?

4’lü salgın hem yetişkinleri hem de çocukları etkiliyor. Kalbimize zarar veriyor. Bu saldırılar ne zaman bitecek, nasıl korunacağız? Uzman doktorlar İnfluenza (Grip), Kovid, rinovirüs, RSV, 4’lü saldırıda atakların tam da azaldı derken yeniden çoğaldığını, okullar tatil olunca azalma olduğunu ama okullar açılınca vaka sayısının arttığını ifade ediyorlar. Grip vakalarının 6 aya kadar uzayabildiğini dile getiren uzmanlar, grip vakalarının seyrinin değiştiğini, grip vakalarının birkaç hafta değil, 6 aya kadar sürdüğünü ve bazı kişilerde hastalığın tekrar tekrar nüksettiğini vurguluyorlar.

4lu-virus-vucudunuzu-mahvediyor-3.jpg

ÖNLEMLER NELER?

Uzmanlar, kronikleşen gribin bronşlara zarar verdiğini söylüyor. Bu yüzden öksürüğün uzun sürdüğünü, 3 hafta bile dinmeyen öksürüğün olduğunu, Akciğer mukozasının hasar gördüğünü ve akciğerlerde gribe bağlı bakteri enfeksiyonlarının arttığını, bu durumun da yüzde 90 vakada görüldüğünü ifade ediyorlar.

Yaşlı ve kronik hastalığı olanlarda gribin zatürreye dönüştüğünü belirten uzman doktorlar, hastanelerde zatürre nedeni ile yatışın fazla olduğunu, zatürre vakalarının yoğunlaştığını, uzun süren gribin zatürreye çevirdiğini, yaşlı ve kronik hastalarda organ yetmezliği ve hayati tehlikelerle sonuçlandığını ifade ediyorlar. Uzman doktorlar, kronikleşen grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için şunları öneriyor:

  • Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Böyle bir ortamda girmek zorundaysanız maske takın.
  • Hijyen kurallarına özellikle el yıkması kuralına uyun.
  • Grip mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için gıda takviyesi alın.

4lu-virus-vucudunuzu-mahvediyor-2.jpg

VİRÜSLERİN BELİRTİLERİ NELER?

İşte, 4 farklı virüsün belirtileri:

İNFLUENZA (GRİP): Ateş, kas ağrısı, öksürük.

KOVİD-19: Ağrı, ateş, solunum yolu enfeksiyonu.

RİNOVİRÜS: Burun akıntısı, hapşırık, ateş.

RSV: Boğaz yanması, kuru öksürük, nefes darlığı.

KAYNAK: UŞAK HABER