Canan Karatay’dan çay içenlere kötü haber: Sakın bu saatte içmeyin

Canan Karatay’dan çay içenlere kötü haber: Sakın bu saatte içmeyin
GİRİŞ

Canan Karatay son dönemde artan kansızlık sorunları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Ayrıca yemekten sonra çay içilmemesi gerektiğine de dikkat çekti.

Prof. Dr. Canan Karatay, kronik halsizlik, baş ağrısı ve uyku isteğinin nedenini açıkladı. Kansızlığın Türkiye'de pandemi boyutunda olduğunu belirten Karatay, gluten ve demir eksikliğinin bu sorunun temel sebebi olduğunu söyledi.

Sağlık alanında yaptığı çarpıcı açıklamalarla tanınan Prof. Dr. Canan Karatay ayrıca yemek sonrası çay içmenin zararlarından bahsetti. Karatay, çayın demir emilimini engellediğini ve kansızlığa yol açtığını söyledi.

yemekten-son-cay-icenlere-kotu-haber-2.jpg

KANSIZLIK PANDEMİSİ

Karatay, günümüzde birçok insanın halsizlik, baş ağrısı ve uyku isteği gibi şikayetlerle karşılaştığını belirtti. Bu şikayetlerin altında yatan nedenin kansızlık olduğunu vurgulayan Karatay, “Kansızlık ülkemizde pandemi haline geldi.” dedi.

Karatay, kansızlığın birçok sebebi olduğunu anlattı. Bunlardan birinin de gluten olduğunu ifade etti. Karatay, “Gluten, bağırsaklarda yediklerimizin emilmesini engelliyor. Sağlıklı beslenseniz bile, gluten yiyorsanız kansız kalıyorsunuz.” diye konuştu.

Karatay, ayrıca kaza, ameliyat veya doğum gibi durumlarda kan kaybının da kansızlığa neden olduğunu hatırlattı. Kansızlığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: “Halsizlik, uyku isteği, yorgunluk, sık hastalanma. Kansızlık bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.”

yemekten-son-cay-icenlere-kotu-haber-1.jpg

ÇAY DEMİRİ YOK EDİYOR

Karatay, kansızlığın önlenmesi için beslenmenin önemine dikkat çekti. Karatay, yemekten sonra çay içmenin demir emilimini bozduğunu ve kansızlığı artırdığını söyledi. Karatay, çayın, kırmızı ette bulunan demiri yok ettiğini ve bunun da Türkiye’deki kansızlığın en büyük sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.

Karatay, çay yerine su, ayran veya kefir gibi içeceklerin tercih edilmesini önerdi ve çayı yemekten en az iki saat sonra içmek gerektiğini ve yemekten sonra kesinlikle içilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: UŞAK HABER