Çocuklara bulaştı, okulları tatil ettirdi: Kırmızı göz hastalığı nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Çocuklara bulaştı, okulları tatil ettirdi: Kırmızı göz hastalığı nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler?
GİRİŞ

Bir ülkeden gelen kırmızı göz hastalığı salgını açıklaması, şimdilerde dünyayı endişelendirmeye başladı. Hastalığın belirtileri ise, bu endişe sonrası daha çok merak edilir oldu.

Çocuklara bulaştı, okulları tatil ettirdi: Kırmızı göz hastalığı nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler? - Pakistan’ın Pencap eyaletinden geçtiğimiz günlerde gelen bir açılama tüm dünyayı alarm haline geçirdi. Okullarda ‘kırmızı göz’ salgınının görülmeye başlandığını bildiren Pencap Eyalet Valiliği 27 Eylül’de yaptığı açıklamada, bölgede eğitime ara verildiğini duyurdu. Her sınıfta en az 5 ila 6 çocukta görüldüğü ortaya çıkan kırmızı göz hastalığı başta Pakistan’a yakın olmak üzere tüm dünyayı endişelendirdi.

Görülen kırmızı göz hastalığı nedeniyle eğitimin bir hafta ara verildiğini bildiren Pencap Eyalet Valiliği, okulların pazartesi günü yeniden açılacağını duyururken; Eyalet Geçici Bakanı Mohsin Naqvi’den de açıklama geldi. 27 Eylül’de bir okula yaptığı ziyarette durumu bizzat gördüğünü bildiren Bakan Naqvi, eylül ayındaki toplam vakayı 86 bin 133 olarak bilirdi. Peki kırmızı göz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, bulaşıcı mıdır?

KIRMIZI GÖZ HASTALIĞI NEDİR, BULAŞICI MIDIR?

Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak bilinse de bilimsel adı başka olan bu hastalık aslında konjonktivit hastalığı olarak isimlendiriliyor. Göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanması manasına gelen kırmızı göz hastalığında belirgin bir şekilde gözde kanlanma oluyor. Göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan zara konjonktivadan bilimsel adını alan bu hastalık, viral veya bakteriyel etkenlerden kaynaklanması halinde bulaşıcı özellikler gösterebiliyor.

KIRMIZI GÖZ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Özellikle öksürme ve hapşırma ile bulaşıcılık gösteren enfeksiyon kaynaklı kırmızı göz hastalığında el teması ya da eşya temasıyla da bulaş söz konusu olabiliyor. Bulaş hızı yüksek olan bu hastalıkta bir uzmana görünmeyi ertelemek, gözde kalıcı hasarlara neden olabileceği için kanlanma başladığı an, uzmanlar doktora başvurulması gerektiğini söylüyor. Bulaşı önlemek için elleri sık sık yıkamayı öneren uzmanlar, gözler normale dönenen kadar gözleri ovmamayı ve kontakt lens kullanmamayı da tercih ediyor. Ayrıca hasta olan kişiyle minimum temas için kişinin özel eşyalarının da kullanılmaması gerekiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER