COVİD-19 bitti, etkisi geçmedi! Uşaklılar, araştırmalar sonuçlandı

COVİD-19 bitti, etkisi geçmedi! Uşaklılar, araştırmalar sonuçlandı
GİRİŞ

COVİD-19 ile ilgili yapılan son araştırma sonuçları açısından son derece dikkat çekici bulundu. Uşaklıları da ilgilendiren bu araştırma, çarpıcı hastalıklara işaret ediyor.

İsveç’te bulunan Umea Üniversitesi, COVİD-19’a ilişkin oldukça kapsamlı bir araştırmaya imza attı. Daha önce COVID-19 adlı virüsün kan pıhtılaşması, miyokard enfarktüsü ve felç riskinde artışa yol açtığını gösteren bir araştırmaya imza atmış olan Umea Üniversitesi, bu kez atriyal fibrilasyon gibi kalp ritmi bozukluklarına işaret eden yeni sonuçlara ulaştı.

COVID-19 geçiren kişilerin kalp hastalıkları açısından daha çok risk taşıdığına ilişkin bir araştırma sonucu ortaya koyan Umea Üniversitesi araştırmacıları, özellikle bu grubun atriyal fibrilasyon gibi kalp ritmi bozuklukları yaşama riskinin yüksek olduğunu belirledi. Umea Üniversitesi’nde yapılan araştırmaların bazı sonuçları ise, tüm dünyanın dikkatini çekti.

KATSOULARIS: SONUÇLAR TEDAVİYE ZAMANINDA BAŞLANMASININ ÖNEMİNİN ALTINI ÇİZİYOR

Uşaklıları da ilgilendiren araştırma kapsamındaki sonuçları kaleme alan çalışmanın yazarı Kuzey İsveç Üniversite Hastanesi kardiyoloğu Ioannis Katsoularis, çalışmanın önemine ilişkin konuşan ilk isim oldu. Çalışmanın önemini, “Sonuçlar, hem COVID-19'a karşı aşı olmanın hem de sağlık sisteminin bu tür komplikasyonlar açısından yüksek risk altında olan kişileri tespit ederek doğru teşhisin konulması ve uygun tedaviye zamanında başlanmasının öneminin altını çiziyor” diyerek özetleyen araştırma yazarı, aynı zamanda araştırmanın COVID-19 enfektesine yakalananların taşikardi, atriyal fibrilasyon ve çarpıntı riskinin enfeksiyondan sonraki iki aya kadar arttığını gösterdiğinin de bilgisini verdi.

CONNOLLY: AŞILANMAMIŞ KİŞİLER AŞILANMIŞ KİŞİLERE GÖRE DAHA YÜKSEK RİSK ALTINDA

İlk ayda riskin COVID-19 enfeksiyonu geçirmeyen kişilere göre on iki kat daha fazla olduğunu bulan araştırmacılar, ilk ayda artan risklerden biri olan paroksismal supraventriküler taşikardinin enfeksiyondan sonraki 6 aya kadar arttığını gözlemleyerek, bu artışı beş kat olarak bildirdi. Bradiaritmiler açısından riskin enfeksiyondan sonraki 14 güne kadar arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu kapsamda riskin COVID-19 geçirmeyenlere göre üç kat olduğunu tespit etti.

Araştırma grubuna liderlik eden Anne-Marie Fors Connolly ise, yapmış olduğu açıklamada yaşlı bireyler ile şiddetli Kovid-19 geçiren bireylerde riskinin daha yüksek tespit edildiğine dikkat çekti. Ayrıca salgının ilk dalgası sırasında risklerin daha yüksek olduğunu belirlediklerini bildiren Anne-Marie Fors Connolly, “Aşılanmamış kişilerin aşılanmış kişilere göre daha yüksek risk altında olduğunu da görebiliyorduk. Genel olarak enfeksiyonun şiddeti en güçlü risk faktörüydü” dedi. Öte yandan bu araştırma, dünya çapında yapılan en geniş çaplı araştırmalar arasındaki yerini aldı.

KAYNAK: UŞAK HABER