Deprem bölgesinde salgın hastalık riski artıyor! Enfeksiyon kapmamak için yapılması gerekenler

Deprem bölgesinde salgın hastalık riski artıyor! Enfeksiyon kapmamak için yapılması gerekenler
GİRİŞ

Türkiye’nin 10 ilinde büyük yıkım yaratan depremlerden sonra bölgede enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riski ortaya çıktı. Uzmanlar enfeksiyon kapmamak için depremzedelerin tuvalette dikkat etmesi gerekenleri açıkladı…

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 10 ilde büyük hasar meydana getirdi. Bu şehirlerde binlerce bina yıkılırken, depremzedeler için kurulan çadır kentler sorun yaşatıyor. Bölgede çok sayıda sahra tuvaleti kurulmasına rağmen yetersiz hijyen koşulları salgın hastalık riskini gündeme getirdi. Depremin ardından enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskine karşı depremzedelerin alması gereken önlemler açıklandı.

Türkiye ve yurt dışından pek çok ülke, depremin yol açtığı yaraları sarmak için çalışmalara devam ediyor. Depremden etkilenen vatandaşların beslenme ve ısınma gibi ihtiyaçları çözülürken bir yandan da hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor. Deprem sonrası bölgede hayatta kalmaya çalışan insanlar arasında hijyen eksikliği kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden hijyen eksikliğinin neden olduğu bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yolları büyük önem taşıyor.

HİJYEN KOŞULLARININ YETERSİZLİĞİ HASTA EDİYOR

Depremzedelerin zorlu yaşam koşullarında çeşitli bulaşıcı hastalıkların oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Faruk Aydın, enfeksiyondan korunma yollarına değindi. Dışkı aracılığıyla bulaşan enfeksiyonları önlemek için sahra tuvaleti önerisinde bulunan Aydın şunları söyledi: “Öncelikle afete uğrayan insanların travma nedenli sağlık sorunlarına hızlı iştirak edebilen mikrobiyal ajanlar karşımıza çıkarken sırasıyla beslenme bozukluğu, hijyen koşullarının yetersizliği, toplu ve çok yakın temas, çeşitli araç ve gereçlerin toplu kullanılması nedeniyle bazı tehlikeler bizi beklemektedir.”

TETANOZ AŞISI ÇOK ÖNEMLİ

Depremde yaralanan kişiler, tetanoz, gazlı gangren, yara enfeksiyonları ve aspirasyon pnömonisi riski taşıyor. Yaralanan depremzedelerin tedavisinin önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Faruk Aydın, “Bu enfeksiyonların önlenebilmesi için öncelikle yaraların uygun şekilde antisepsisi önem arz etmektedir. Aynı zamanda ilgili bireylerin en yakın sağlık kuruluşunda tetanoz aşısı olması gerekmektedir, çünkü sanılanın aksine her yaş grubundan insanın tetanoz aşısı yaptırmaya ihtiyacı vardır.” dedi. Depremzedeler ayrıca çadır kentlerde ortaya çıkan solunum yolu hastalıklarına karşı önlem almalı. Yapılan çalışmalar, afetlerden sonra en sık solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı salgın hastalıklar patlak veriyor.

TOPLU ALANDA MASKE TAKMAK GEREKİYOR

Damlacık ve hava yolu ile bulaşan solunum yolu hastalıklarını önlemek için maske kullanımını tavsiye eden Aydın şunları ekledi: “Maske kullanımı bu etkenlerin bulaşını önlemektedir, bu nedenle bölgede yaşayan afetzedelerin özellikle bir arada bulundukları ortamlarda maske kullanması önemlidir. Ayrıca bölgede hizmet veren sağlık personelinin kendisini, hastaları ve diğer çalışma arkadaşlarını koruması adına maske kullanması önerilmektedir.”

Influenza, Respiratuar Sinsityal Virus ve SARS-CoV-2 salgınına yol açan virüslerin, alkol bazlı antiseptikler ile yok edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Faruk Aydın kızamık aşısına dikkat çekti: “Kızamık virüsü hava yolu ile yayılan çok bulaşıcı bir virüstür. Hasta kişinin etrafındaki her yaş grubundan her 9 kişiden 10’u eğer bağışık değiller ise enfekte olur. Bu nedenle çocukluk çağında kızamık aşısının yapılması çok önemlidir.”

KAYNAK: UŞAK HABER