Devlet İmplant Tedavisini Karşılıyor Mu?

Devlet İmplant Tedavisini Karşılıyor Mu?
GİRİŞ

Devlette implant tedavisi yaptırmak isteyen vatandaşların tedavi ücretleri, SGK tarafından karşılanır.

Ancak vatandaşların diş tedavilerini, sözleşmeli resmi devlet kurum ve kuruluşlarında yaptırmaları zaruridir. Bununla birlikte devlet implant tedavisi yaptırmak isteyen kişiler için bazı yükümlülüklerin varlığını da ayrıca duyurur. Çünkü pek çok diş tedavisi, tedavi olarak nitelendirilemeyecek estetik gerekçelerle talep edilir. Dolaysıyla bu yan faktörün önün geçilmek istenir ve bu bağlamda ilerlenir.

Devlet Hangi Diş Tedavilerini Karşılıyor?

Devletin karşıladığı diş tedavileri arasında öncelikli olarak, risk barındıran durumlar karşımıza çıkar. Bu durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kist ve tümörlere bağlı doku kayıpları
  • Üst ve alt çenede tek taraflı dişsizlik
  • Dudak damak yarığı durumlarında en çok 4’e kadar implant tedavisi
  • Diş ile kemikte doku defektlerinin görüldüğü durumlarda

Devlet Hangi Diş Tedavilerini Karşılamaz?

Devletin karşılamadığı diş tedavileri noktasında sıralanabilecek tüm maddeler, esasen Sağlık Uygulama Tebliği yürürlüğünce belirlenir. Devlet implant tedavisi kapsamındaki bu maddeler ise şunlardır:

  • Tedavi esnasında altın, platin, paladyum veya irrudyum gibi değerli ve genellikle estetik neden taşıyan madde kullanımlarında
  • Kemik içine uygulanacak olan implant tedavilerinde
  • 18 yaşını doldurmamış kişilerin ortodontik tedavilerinde

Devlet İmplant Fiyatları Ne Kadar?

Devlet implant fiyatları bütçe dahilinde ve özellikle zorunlu sağlık kurulu raporuyla belirlenir. Ancak bu kurulun tek başına rapor vermesi yeterli bulunmaz. Bu nedenle sağlık kurulu raporunu destekleyecek bazı radyografik tetkikler de bahsi geçen rapora eklenmelidir.

İmplant sayısı ise en fazla 4 olacak şekilde belirlenmiştir. Dolaysıyla 4’ün üzerindeki implant tedavisinin karşılanması mümkün değildir. Her bir implant için belirlenen tutar ise güncel verilere göre 90 TL şeklindedir.

Devlet İmplant İçin Ne Kadar Ödeme Yapar?

Devlet implant ödemesi hususunda vatandaşlara ve durumlarına özgü harici ödemelerden söz edilebilir. Bu ödemeler; 3713 sayılı Kanun Maddesi’ne göre maaş alan ya da 3713 sayılı maddede maaş almamasına rağmen özel ihtiyaç sahibi birey olarak gösterilen kişilerin tamamını kapsar. Dolayısıyla bu kişilerin, devlet implant tedavisi tamamen ücretsiz bir şekilde karşılanır. Ancak bu durumlar dışında uygulanan tedavilerin ödemeleri SGK kapsamında değerlendirilir.

KAYNAK: UŞAK HABER