Dizlerim Sızlıyor, Ne Yapmalıyım?

Dizlerim Sızlıyor, Ne Yapmalıyım?
GİRİŞ

Dizlerde yaşanan ağrılar, genellikle diz kemiğinde yaşanan sorunların habercisidir.

Bu nedenle de diz sızlaması çeken kişilerin mutlaka bir ortopedi doktoruna görünmeleri ve diz ağrılarının neden kaynaklandığını öğrenmeleri gereklidir. Doktor tarafından yönlendirilmeleri ile beraber kendilerine en uygun tedavi verilmeye başlanabilir.

Genç Yaşta Diz Ağrısı Neden Olur?

Erken yaştaki diz ağrılarının genel olarak sebepleri, menisküs yırtılmalarıdır. Özellikle sporla uğraşan kişilerde sıkça diz ağrıları görülür. Spor esnasında sergilenen yanlış bir hareket dolayısıyla yaşanan yırtılmalar diz ağrısına neden olabilir. Bunların yanında fazla hareket etme ya da fazla hareketsiz kalma gibi durumlarda da diz ağrıları görülür. Sürekli olarak merdiven çıkılması, dizlerin zorlanmasından dolayı ağrı yapmalarına neden olur.

Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur?

Diz kapaklarındaki ağrıların sebepleri, başta yorgunluk ve zorlanma olmak üzere fazla yürüme, diz pozisyonunun olduğundan farklı olarak kayması ve diğer travmalar olabilir. Doğuştan bir durumdan kaynaklanmıyorsa, diz kapağı ağrısının oluşma nedenleri genellikle dış etkenlerdir.

Diz Kapağı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz kapaklarında yaşanan ağrıların geçici olarak dindirilebilmesi için genellikle ağrı kesicilerin kullanımı ve soğuk kompres uygulaması yapılır. Bunların yanında diz sızlamasının geçebilmesi için uygulanabilecek olan doğal yöntemler şöyle sıralanabilir:

  • Elma sirkesi
  • Zeytinyağı
  • Hardal yağı
  • Kerevizli yoğurt
  • Çınar yaprağı
  • Kuşburnu çayı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Nane yağı

Bu yağlardan tüketilebilinecek olanların tüketilmesi ve diğerlerinin ağrıyan diz üzerine sürülerek hafif hareketler ile masaj uygulanması ile beraber diz ağrılarının hafifletilmesi sağlanabilir.

Diz Ağrısına Hangi Ağrı Kesici İyi Gelir?

Dizi ağrıyanların içebilecekleri ağrı kesiciler, genellikle hafif dereceli ve fazla yan etkisi bulunmayan ağrı kesicilerdir. Ancak genelde doktor tarafından kullanılması tavsiye edildiği durumlarda kullanılmaları hastalar için daha iyi olacaktır. Dizlerin şiddetli derecede ağrımalarında, diz ağrısının yarattığı hastalığa bakılarak verilen ilaçlar değiştirilebilir. Romatizma gibi ilaçlar o zaman kullanım için daha uygundur.

Diz Eklem Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz eklemlerinin ağrılarının geçebilmeleri için genellikle kemik ve eklemleri güçlendirici takviyelerin alınması, doktorlar tarafından tavsiye edilir. Ancak diz sızlamasının ve ağrısının nedeni belirlenmemişse, öncelikle bu nedenin belirlenmesi daha doğru olacaktır. Menisküs yırtılması gibi kas sorunlarından dolayı bir eklem ağrısı mevcut değilse, daha fazla kalsiyum ve magnezyum alımı, eklem ağrılarının birkaç hafta azalmasını sağlayacaktır. Kalsiyumun yanında diğer vitaminlerin de takviye halinde alımları ağrıları kesmese de azaltır.

KAYNAK: UŞAK HABER