Domuz Gribi Nedir ve Nasıl Yayılır? İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Domuz Gribi Nedir ve Nasıl Yayılır? İşte dikkat etmeniz gerekenler…
GİRİŞ

İnfluenza yani Domuz gribi, A tipi influenza virüsünün H1N1 adlı bir alt türü tarafından oluşturulan bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığın belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler haberimizde.

İnfluenza, 2009 yılında Meksika’da ortaya çıkmış ve kısa sürede dünyaya yayılarak bir pandemiye dönüşmüştür. Dünya Sağlık Örgütü, 2010 yılında bu pandeminin sona erdiğini duyurmuştur. Ancak, H1N1 virüsü hala insanlarda mevsimsel grip olarak görülebilmektedir.

Ayrıca, H1N1 virüsünün başka bir varyantı olan H3N2v virüsü de 2011 yılından beri insanlarda domuz gribine neden olmaktadır. Peki bu hastalık nasıl bulaşır, belirtisi ve tedavisi nedir?

DOMU

Z GRİBİ NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribi, virüs içeren damlacıkların solunması veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunulması yoluyla insandan insana bulaşır.

Domuz gribi, diğer grip türlerine benzer şekilde, ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve iştah kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kimi bireylerde, bilhassa çocuklarda, kusma ve ishal şeklinde de ortaya çıkabilir. Domuz gribi, soğuk algınlığından daha ciddi bir hastalıktır ve bazı durumlarda ölümcül olabilir.

Domuz gribi, virüs vücuda girdikten sonra 1 ila 4 gün arasında değişen bir süre içinde belirtilerini gösterir. Bu süre, inkübasyon süresi olarak adlandırılır. Ortalama olarak, domuz gribi belirtileri 2 günde ortaya çıkar. Küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, daha uzun süre bulaştırıcı olabilirler.

DOMUZ GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Domuz gribi tedavisi, genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir. Hastalara, bol sıvı alması, istirahat etmesi, ateşi düşürmek için ilaç kullanması ve enfeksiyonu yaymamak için hijyen kurallarına uyması önerilir. Ayrıca, bazı antiviral ilaçlar, domuz gribinin şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER