e-Devlet Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?

e-Devlet Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?
GİRİŞ

E devletten psikoteknik belgesi almak için bireylerin kendi adlarına bir e devlet üyeliği oluşturması gerekmektedir. Üyelik PTT şubelerinden alınan şifreler sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir.

E devlet psikoteknik belgesi e devletin sağlık hizmet sunularına düşmektedir. Psikoteknik test merkezlerince uygulanan sonuçların sonrasında bireyler psikoteknik belgesini almaya hak kazanmaktadır.

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknik evrakı genel olarak uzun yıllardır büyük araçlar ile ticari taşımacılık yapan şoförler tarafından ihtiyaç duyulmaktadır. 5 senede bir alınması gereken bu belge, cezai işlemlerin artması nedeni ile daha sık da alınabilmektedir. İnsan taşımacılığı yapan ya da eşya taşıyan her şoför bu belgeyi almak zorundadır.

Psikoteknik belgesinin genel amacı kişilerin bedensel ve zihinsel olarak sürücü olmasında herhangi bir mahsur olmadığı göstermektedir. Psikologlar eşliğinde yapılan bazı uygulamalar yaklaşık bir saati bulmaktadır. Bu uygulamalar belgenin temelini oluşturmaktadır. Uygulamalar arasında şu maddeler yer almaktadır:

  • Kişilerin hızını hesaplamak,
  • Kişinin karar verme yeteneğini hesaplamak,
  • Bedensel koordinasyonu hesaplamak,
  • Hız mesafe tahmin hesabı,
  • Becerinin ölçülmesi.

E Devlet Psikoteknik Belgesi Kimlere Verilmektedir?

E devlet sisteminden belge verilen kişiler uzun yol şoförleridir. E devlet psikoteknik belgesi için özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumların tercih edilmesi gerekmektedir. Belgenin alınması için gereken ücretler her yıl ücretler güncellenmektedir. Kişilerin psikoteknik değerlendirmeye alınabilmesi için ilk olarak başvuru yapması gerekmektedir.

Psikoteknik Belgesi Almak Ne Kadar Sürmektedir?

Psikoteknik belgesinin alınma süresi test ve muayeneye bağlı olarak değişiklik gösterse de genellikle birkaç gün sürmektedir. E devlet sistemi üzerinden yapılan başvurular sayesinde rapor alma süresinde kısalmalar oluşmuştur.

E devlet psikoteknik belgesi resmi evraklar arasına giren bir değerdedir. Bu belge sayesinde ticari olarak şoförlük yapılabilmektedir. Bu alanda uzmanlık kazanmış psikologların yaptığı işlemler psikoteknik belgesine işlenmektedir.

Psikoteknik belgesini almak için ilk olarak online başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruların ardından kişiler psikoteknik testlerinden ve ardından psikoteknik muayenelerden geçmektedir. Muayene sırasında bireylerin hızları, karar verme yetileri, kişisel becerileri, bedensel koordinasyonları ve hız mesafe tahminleri anlaşılmaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER