Elimde Mantar Çıktı, Nasıl Geçer?

Elimde Mantar Çıktı, Nasıl Geçer?
GİRİŞ

Eldeki mantarın geçmesi için farklı yöntemler mevcuttur. Öncelikle mantarın tipi belirlenmelidir.

Genel olarak tüm tedavilerde oral yolla alınan ilaçlar ya da topikal krem, losyon ve pomatlar kullanılır. Elde mantar çıkması günlük yaşam kalitesini oldukça düşürdüğünden dolayı hızlı bir şekilde tedavi edilmek istenen bir sorundur. Mantar tedavisi genel olarak ilaçlar kullanılarak yapılır. Bu ilaçlar sprey, toz, hap, losyon ya da fitil şeklinde olabilir. Eldeki mantarın tedavisi için ise sprey ve losyon ile tedavi yöntemi kullanılması tercih edilir.

Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında en sık görülen belirti kaşıntıdır. Mantar rahatsızlığı bulunan hemen hemen herkes mantar oluşan bölgede şiddetli bir kaşıntıdan şikayetçi olur. Mantarın oluştuğu bölgede kızarma, pullanma, döküntü ve yumrular oluşur. Mantar enfeksiyonlarının belirtileri ortaya çıktığı an doktora gidilerek tedaviye hızlı bir şekilde başlanmalıdır.

Mantar Neden Oluşur?

Mantarın oluşmasının sebepleri arasında en sık görülen neden nemdir. Vücudun çok sıcağa ve nemli havaya maruz kalması, vücudun temizliğine dikkat edilmemesi, aşırı terlemek, dar ve sentetik giysiler tercih etmek mantar oluşumu için en sık rastlanan nedenler arasında yer alır. Bağışıklık sistemi zayıf olan ve vücudun bu faktörlerden etkilendiği kişilerde mantar oluşma riski oldukça yüksektir. Elde mantar oluşmasının sebebi genel olarak hijyensizlikten meydana gelen bir durumdur.

Mantar Hastalığının Tedavisi Nedir?

Mantar hastalığının tedavisi genel olarak mantar türüne göre belirlenir. Mantar hastalığının ortaya çıktığı bölgeye göre mantar tedavisi farklılık gösterir. Mantar hastalığının tedavisinde mantarlı bölgenin başka kişilere temas etmemesi büyük önem taşır. Mantar bulaşıcı bir hastalık olması sebebi ile tedavi esnasında başka kişilerin vücuduna temas etmemelidir. Mantar tedavisinde mantarın meydana geldiği bölgeye göre ilaçlar kullanılmalıdır. Lezyonların özelliğine göre antifungal ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanılır. Dıştan kullanılan ilaçların yetersiz geldiği durumlarda sistemik tedavilere başlanır. Mantar tedavisi bittikten sonra mantarın tekrar etmemesi için mantar olan bölgenin doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Mantar Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Mantar hastalığı bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Mantar oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Temas yolu ile bulaşır. Mantar enfeksiyonu görülen bölge bir eşyaya, bir kişiye ya da bir hayvana temas ettiği zaman o bölgeye dokunan kişiye enfeksiyon bulaşma riski oldukça fazladır. Mantar enfeksiyonu yaşayan kişinin ellerini sık sık dezenfekte etmesi gerekir. Mantar enfeksiyonu, ortak alanlarda hijyen olmadığı sürece kolaylıkla yayılabilir. Elde mantar çıktığı durumda ellerin sürekli dezenfekte edilmesi son derece önemlidir.

KAYNAK: UŞAK HABER