En önemli belirtisi: Ateş, nefes darlığı ve cilt rengi değişiklikleri, kan zehirlenmesi (sepsis) nedir?

En önemli belirtisi: Ateş, nefes darlığı ve cilt rengi değişiklikleri, kan zehirlenmesi (sepsis) nedir?
GİRİŞ

Halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsis ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bu genel belirtiler varsa dikkat! Peki, sepsis nedir? Belirtileri nelerdir?

Vaktinde teşhis edilmediğince ve uygun tedaviler uygulanmadığında sonuçları ölümcül olan sepsis, halk arasında çoğu zaman kan zehirlenmesi olarak biliniyor. Hemen hemen herkes zaman zaman enfeksiyonlar yaşamaktadır. Ancak vücut bu duruma aşırı tepki verirse bu durumda sepsis meydana gelir.

Sonuçları ölümcül olabilen sepsise erken müdahale edilmesi ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bu durumu iyi tanımak ve buna göre tedavi sürecinin erken dönemde başlatılması ise son derece önemlidir.

SEPSİS (KAN ZEHİRLENMESİ) NEDİR?

Vücuda giren yabancı mikroorganizmalar nedeniyle zaman zaman farklı yoğunluklarda enfeksiyon yaşanmaktadır. Vücudun bu duruma aşırı tepki vermesi ise kan zehirlemesi olarak tanımlanıyor.

Sepsis ya da kan zehirlenmesi, mikrop veya bakteri gibi yabancı bir mikroorganizmadan kaynaklı olarak oluşan enfeksiyon durumuna karşın vücudun normal dışı tepki vermesi durumudur. CDC verilerine göre ABD’de her yıl 1.7 milyon kişi sepsis geçiriyor ve bunlardan en az 350 bininin hayatını kaybettiği aktarılıyor.

SEPSİSİN NEDENLERİ NELERDİR?

Vücutta bakteri ve mikrop gibi yabancı unsuların girmesinin ardından sitokin adı verilen moleküller devreye girmektedir. Oluşan enfeksiyonun edenini tespit ederek mücadele etmeye başlar. Eğer enfeksiyon çok yayılmışsa bu durumda stokin artacağı için sepsis durumu ortaya çıkmaktadır.

SEPSİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken teşhis ve müdahale için sepsisin genel belirtilerini bilmek önemlidir. Sepsisin genel başlıca belirtileri ise kısaca şunlardır:

  • Yüksek veya düşük ateş,
  • Nefes darlığı,
  • Kalp hızında artış,
  • Cilt renginde değişiklikler,
  • Tansiyon düşüklüğü,
  • İdrar miktarında azalma,
  • Uyku hali,
  • Duygu durum bozuklukları vb.

KAYNAK: UŞAK HABER