Epilepsi Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Epilepsi Hastalığı Nedir? Neden Olur?
GİRİŞ

Sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi hastalığı, beyinde yer alan bir bölgenin vücuda doğru sinyallerin gönderilmediği, bu nedenle de vücutta çeşitli tepkilerin görülmesine neden olan bir hastalıktır.

Beyindeki nöronların vermeleri gereken tepkileri verememelerinden dolayı vücut kendini kontrol edemez. Epilepsi hastalığı, bu kontrolsüzlüklerin görülmesinden sonra tanısı konan bir hastalıktır.

Epilepsi Hastalığı Neden Olur?

Epilepsi hastalığının olma sebepleri, genellikle dış etmenlerdir. Beyne bir darbe alınması, zorlu bir doğum gerçekleştirilmesi, menenjit hastalığına yakalanılması gibi durumların birinden sonra kişilerde oluşabilir. Genellikle genetik olarak aktarımı yapılan bir hastalık değildir.

Epilepsi Hastalığı Ölümcül Müdür?

Sara hastalığına yakalanılmasından sonra ölümlerin gerçekleşmesi mümkündür. Bu nedenle de özellikle epilepsi hastalığına yakalanmış ve uzunca bir zamandır epilepsi hastası olan kişiler, kriz geçirmelerinden sonra geçirdikleri krizler dolayısıyla hayatlarını kaybedebilirler.

Psikolojik Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

Epilepsinin psikolojik olduğunda görülen belirtileri, şöyle sıralanmıştır:

  • Dikkat dağınıklığı ve dikkat kaybı
  • Odaklanamama
  • Bir yere boş bakma
  • Kol ve bacakların kontrol edilemeden yaptıkları hareketler
  • Vücutta ani kasılmalar ve kas sertleşmeleri

Epilepsi Tedavisi Var Mı?

Sara hastalığı tedavisi olan hastalıklar arasında yer alır. Ancak epilepsi hastası olan kişilere verilen ilaçlar ile beraber yalnızca nöbetlerin önüne geçilir. Bu nöbetlerin yaşanma sıklığının artması sebebi ile kişiler epilepsi hastalıklarını bir ölçüde tedavi edebilirler. Ancak epilepsi hastalığının kesin bir tedavisi mevcut değildir.

Uykuda Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

Sara nöbetlerinin uykuda olduğunun belirtisi, sürekli olarak uykudan uyanmak ancak uyandığının farkında olmamaktır. Epilepsi hastası olan veya epilepsi hastalığı olduğunu düşünen kişiler, sürekli olarak gün içinde kendilerini yorgun, halsiz ve uykusuz hissediyorlarsa geceleri nöbet geçiriyor ancak geçirdikleri nöbetleri fark etmiyor olabilirler. Bu nedenden dolayı da kişiler mutlaka yanlarında biri varken uyumalı veya en kısa sürede bir doktora danışmalılardır.

Epilepsi Çeşitleri Nelerdir?

Sara hastalığının nöbet türleri şöyle sıralanabilir:

  • Absans nöbet: Kısa göz dalmalarının ve kısa bilinç kayıplarının yaşandığı nöbet türüdür.
  • Fokal nöbet: Bilinç bazen açık bazense kapalı olabilir. Kasılmalar yalnızca vücudun bir kısmında olur.
  • Jeneralize nöbet: Tüm vücutta kasılma, idrar kaçırma ve ağızda köpürmenin görüldüğü nöbet türüdür.
  • Somatoduyusal nöbet: Vücudun bir bölümünün uyuşması veya karıncalanması şeklinde gerçekleşen epilepsi nöbeti türüdür.
  • Psişik nöbet: Ani korku, öfke ya da neşe gibi hisler ile görülen nöbettir. Sara hastası bu nöbet esnasında halisülasyonlar görebilir.
  • Tonik nöbet: Vücudun hastalıktan en çok etkilenmiş bölümünde sürekli ve şiddetli bir kasılmalar meydana gelir.

KAYNAK: UŞAK HABER