Eşimle Kan Uyuşmazlığı Var, Ne Yapmalıyım?

Eşimle Kan Uyuşmazlığı Var, Ne Yapmalıyım?
GİRİŞ

Kan uyuşmazlığı, bir annenin kan grubu ile yeni doğan bebeğin uyuşmamasını ifade eder.

Evlilik öncesi yapılan testlerde ise kan uyuşmazlığı kan grubu ile ilgili değil, Rh faktörü ile ilgili bir durumdur. Örneğin kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlar uyuşmazlık olarak ifade edilebilir.

Kan uyuşmazlığı kapsamında sonuçlar yapılacak kan testleri sonrasında değerlendirilmelidir. Anne ve baba ile çocuk arasında oluşabilecek kan uyuşmazlığını tespit etmek için kan uyuşmazlığı testleri yapılabilir. Kan uyuşmazlığı Rh faktörü ile ilgili bir durum olarak ifade edilir. Evlilik öncesinde bu durum tespit edilirse gebelikte sorun yaratmaması için kan uyuşmazlığı tedavilerine başvurulabilir.

kan-testi-3.jpg

Evlilikte Kan Uyuşmazlığı Engel Mi?

Evlilikte kan uyuşmazlığı eşlerin kan grupları ve Rh faktörleri ile ilgili bir durum olarak tanımlanabilir. A, B, AB ve 0 olmak üzere dört farklı kan gurubu bulunmaktadır. Rh faktörü ise pozitif (+) ve negatf ( - ) olarak tanımlanır.

Rh faktörüne bağlı bir durum olan kan uyuşmazlığında eğer anne Rh negatif ( - ), baba ise Rh pozitif ( + ) ise gebelik sırasında bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Her ne kadar ilerleyen dönemde gebelik açısından tehlikeli bir durum olsa da kan uyuşmazlığı evliliğe engel bir durum değildir.

kan-testi-1.jpgHangi Kan Grupları Evlenemez?

Kan uyuşmazlığı durumunu ortaya çıkaran tek durum erkeğin Rh pozitif (+), kadının ise Rh negatif (-) oldukları durumdur. Evlenen bu çiftlerin hiçbir zaman Rh pozitif (+) çocukları olamaz. İkisi de Rh pozitif (+) olan çiftlerin hem Rh negatif (-) hem de Rh pozitif (+) çocukları olabilir. Kan uyuşmazlığı evliliğe engel değildir. Bu nedenle Rh faktörü uygun olmasa bile çiftlerin evlenmeleri mümkündür. Ancak gebelik için gerekli kontrol ve takiplerin yapılması önerilmektedir.

kan-testi-4.jpg

Kan Uyuşmazlığı Varsa Ne Yapmak Gerekir?

Kan uyuşmazlığı olan çiftlerin çocuk sahibi olmadan önce bilinçlenmesi ve uzman desteği almaları son derece önemlidir. Kan uyuşmazlığı bebeğe ciddi zararlar verebileceği için kan uyuşmazlığı iğnesi tedavilerine başvurulması gerekebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER