Geç saatlerde yemek yiyenlerin uyku kalitesi düşüyor! Kabus gösteren bu yiyeceklere dikkat

Geç saatlerde yemek yiyenlerin uyku kalitesi düşüyor! Kabus gösteren bu yiyeceklere dikkat
GİRİŞ

Gece geç saatlerde yemek yemenin uyku sorunlarına yol açtığı bulundu. Uzmanlara göre bu atıştırmalıkları gece saatlerinde yiyenlerin uyku kalitesi düşüyor, kabus görme riski artıyor…

Kaliteli ve kesintisiz bir uyku sağlıklı yaşamın en önemli kriterlerinden biridir. Uyku bozuklukları pek çok hastalığa davetiye çıkarırken uzmanlar uyku kalitesinin stres yüzünden düşebileceğini söylüyor. Öte yandan stres dışında gece geç saatlerde yemek yemenin de uyku bozukluklarına yol açtığı belirtiliyor.

Uzmanlara göre gece geç saatlerde atıştırmalık yiyenlerde uyku sırasında dinlenmesi gereken beyinsel aktivite artıyor. Bu nedenle gece atıştıranlarda canlı kabuslar görülme riski yükseliyor. Yapılan araştırmalar gece yatmadan önce veya uyanıp yemek yiyenlerde çekirdek vücut sıcaklığının arttığı ortaya çıktı.

uyku-uyumak.jpg

İYİ BİR UYKU İÇİN ÖNEMLİ KRİTERLER

Sağlıklı bir yaşam için uyku kalitesine dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar iyi bir uyku çekebilmek için gece saatlerinde yemekten kaçınmak dışında başka faktörlere de dikkat çekiyor. Rahatlatıcı bir ortam yaratmak, elektronik cihazlardan uzak durmak uyku kalitesini artırıyor. Kötü beslenme alışkanlıkları ise fazla ısı üretip gece terlemesini tetiklediği için kaliteli uyuma çabasını engelleyebiliyor.

Bu komplikasyonlar gece geç saatlerde karbonhidrat bakımından zengin öğünler yiyenlerde görülüyor. Uyku uzmanı Hannah Shore, yatma saatinden en az 2-3 saat önce ağır yemek yenmemesi gerektiğini söyledi: “Uyku kalitesini artırmak için, vücut sıcaklığımızın yatmadan önce düşmesine ihtiyacımız var, bu nedenle gece geç saatlerde yemek yemeyi düşünürken bunu aklınızda bulundurun.”

fastfod.jpg

AĞIR YEMEKLER KABUS GÖSTEREBİLİR

Uyku uzmanı, uyumadan önce ağır yemeklerin sindirme çabası yüzünden beynin uyanık kaldığını ve bu yüzden kabus görme riskinin arttığını söyledi. Sağlıklı bir yaşam için her gece 7-9 saat arası uyumak gerekiyor. Araştırmalar yatmadan önce yemek yiyenlerin daha uzun saatler uyuduğunu ve uyku kalitesinin düştüğü sonucunu ortaya koyuyor.

Gece saatlerinde sık sık uyananlarda kalp hastalığı, depresyon ve obezite gibi komplikasyonlar görülebilir. "Gece boyunca kabuslar sizi uyandırıyorsa, bu genel uyku kalitenizi etkileyecektir." diyen uzmanlar gece yatmadan önce izlenen içeriğin de kabusa neden olabildiğini hatırlatıyor. Uzun süre devam eden kabus sorunu olan kişilerin uyku kalitesini yeniden kazanması için bir uzmana danışması gerekiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER