Geceleri Uyuyamıyorum, Ne Yapmalıyım?

Geceleri Uyuyamıyorum, Ne Yapmalıyım?
GİRİŞ

Geceleri uykusuzluk çeken kişilerin yapmaları için önerilenin ilk şey, uyumadan önce ılık ya da sıcak bir duş alarak kendilerini rahatlatmalarıdır.

Sıcak su vücutlarındaki kasları gevşeteceği için geceleri uyuyamayan kişilerin daha kolay bir şekilde uykuya dalacak ve uykuları daha derin olacaktır. Bununla beraber belirli bir saatten sonra vücudun kafein ve nikotin almamasını sağlamak daha rahat uyumaya yardımcı olabilir. Uyumadan önce şekerli ve tahıllı besinlerin tüketilmesi uyumayı zorlaştıracaktır. Bu nedenle de bunlardan da uzak durulması gereklidir.

Hemen Uyumak İçin Ne Yapmalı?

Uykuya hızlıca dalabilmek için dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Uyumadan 3 saat öncesine kadar kahve, çay ve sigaradan uzak durulması daha kolay uyumayı kolaylaştıracaktır.
  • Gündüzleri birkaç saat uyunması vücudun uykusunu aldığına ikna edeceğinden dolayı gündüz uykusu yerine geceleri uyumanın alışkanlık haline getirilmesi daha iyi olacaktır.
  • Eğer uyku hissi mevcut değilse, yatakta zaman geçirilmemelidir. Kalan enerjinin harcanabilmesi için yataktan kalkılması ve uyku geldikten sonra yatağa girilmesi daha iyi olacaktır.
  • Uyunmak istenen saate çok yakın hareket edilmesi ve spor yapılması beyne uyku saatinin gelmediği sinyallerinin gitmesine neden olur. Bu nedenle de geceleri uyuyamayan kişilerin uyku saatlerine yakın spor yapmamaları gereklidir.

Gece Uyuyamamak Neyin Belirtisi?

Geceleri uykusuzluk çekmek, birçok doktor tarafından İnsomnia yani uyuyamama hastalığının belirtisi olarak görülür. Ancak bu hastalığın uykusuzluk yanında uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma ve gece boyunca uykunun bölünmesi gibi çeşitli belirtileri de mevcuttur. Bunların yanında depresyon, madde kullanımı gibi durumlar gece uykusunu etkileyen durumlar arasında yer alır. Bu nedenle de geceleri uyuyamamayı tek bir nedene bağlamak doğru değildir.

Gece Uyku Bozukluğuna Ne İyi Gelir?

Geceleri uyuyamayan kişilerin tüketmeleri gereken ve uyumalarına yardımcı olacak besinler şöyle sıralanabilir:

  • Süt
  • Yoğurt
  • Ayran
  • Brokoli
  • Marul

Bu besinlerin sürekli ve düzenli olarak tüketilmesi, geceler, yaşanan uykusuzluk sorunlarının kolaylıkla aşılmasını sağlayacaktır.

Uyku Hapı Yerine Ne Kullanılabilir?

Sadece uyku hapı kullanarak uyuyabilen kişilerin uyku hapı yerine kullanabilecekleri doğal bitkiler mevcuttur. Özellikle biberiye, lavanta ve nane uykusuzluğa iyi gelen bitkilerdir. Bu bitkilerin çay ya da yağ olarak kullanımı, vücudun rahatlamasını sağlayacaktır. Özellikle geceleri uyuyamayan kişilerin yastıklarına lavanta yağı damlatmaları kolaylıkla uyumalarını sağlayacaktır. Bunlarla beraber uyumadan 1 saat önce adaçayı içilmesi de uykuyu kolaylaştırır.

KAYNAK: UŞAK HABER