Geniz Akıntısı Genetik Midir?

Geniz Akıntısı Genetik Midir?
GİRİŞ

Geniz akıntısının genetik olup olmaması çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Geniz akıntısı anne ve babalarda bir alerjik rahatsızlık olarak bulunuyor ise çocuklarda da görülebilmektedir.

Geniz akıntısı yalnızca genetik olarak bulaşmakla kalmamakta aynı zamanda dışardan da gelebilmektedir. Hava kirliliği, sigara dumanı ve çeşitli besinler geniz akıntısına neden olabilmektedir.

Geniz Akıntısı Nedir?

Geniz akıntısının tanımı “Vücutta soluk yolu ile alınan havanın çeşitli sebepler ile iltihaplanması durumunda oluşan rahatsızlık” şeklinde yapılabilmektedir. Vücudumuza alınan hava ilk olarak solunum yollarına uğramakta ve akciğerlere dolmaktadır. Burunda nemlendirilen hava, yabancı maddelerin de gelmesi ile farklı dokulara iletilmektedir. Dokulara ek olarak genize de hava gelmektedir. Genizde biriken hava soluk borusuna ve gırtlağa aktarılmaktadır.

Burun ve genizin farklı nedenler ile mukoza iltihabı oluşur ise sıvı kıvamda bir salgı belirecektir. Oluşan bu salgı geniz ya da burun ile üst solunum yollarında drene olmaktadır. Drene sonucunda bireylerin geniz akıntısı şikâyetleri oluşmaktadır. Ağız dokusu, yutak ve gırtlakta iltihap oluşumu kişilerin hayat kalitesini düşürecektir.

Geniz Akıntısı Gelişimi Nasıl Olur?

Geniz akıntısının ortaya çıkması farklı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. Geniz akıntısı mukozada meydana gelen çeşitli değişimler sonucunda oluşmaktadır. Üst solunum yollarının anatomik yapısı, özel bir doku ile kaplanmıştır. Mukoza adı ile de bilinen bu doku, yüzeyin nemli olmasına yardımcı olmaktadır. Solunan havanın içeriğinin değişmesi mukozada da değişimlere neden olmakta ve ödemleşme meydana getirebilmektedir.

Mukozada oluşan değişimler sayesinde dokularda sorun meydana gelebilmektedir. Yol boyunca akıntı oluşmakta ve mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam oluşmaktadır. İlk etapta berrak bir sıvı halinde olan akıntı zaman içerisinde yeşil bir renk almaktadır.

Geniz Akıntısında Tedavi Seçenekleri

Geniz akıntısında tedavi yöntemleri seçilir iken ilk olarak akıntının temel nedeni anlaşılmalıdır. Geniz akıntısı teşhisinde titizlik ile yapılan bir fizik muayeneden geçilmektedir. Ardından gerekli tetkikler yapılmakta ve uygun tanı konulmaktadır. Hastaya en uygun olan tedavi yöntemi planlanmaktadır. Tedavi sırasında enfeksiyona bağlı herhangi bir durum gelişir ise çeşitli ilaçlara başvurulmaktadır. Sinizüt ile benzerlik gösteren enfeksiyon durumlarında antibiyotik tip ilaçlardan yararlanılmaktadır. Uygulanan tedavi seçenekleri arasında şunlar da vardır:

  • Geniz akıntısı tedavisinde kişileri rahatsız eden mukoza salgısının azaltılması temel hedeftir.
  • Tedavi sırasında antihistamik ilaçlar, stroid ilaçlar ve intrazanal spreylerden yararlanılmaktadır.
  • Burun tıkanıklığı ve öksürme gibi sorunları olan hastaların tedavide yakından takip edilmesi oldukça önemlidir.

KAYNAK: UŞAK HABER