Göbek Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Göbek Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
GİRİŞ

Göbek fıtığını anlamak için göbek fıtığı olduğunu düşündüğünüz hastanın yaşının kaç olduğu önem teşkil etmektedir.

Bebeklerde göbek fıtığı görülmesi yaygın bir durum olmakla birlikte, yetişkinlerde göbek fıtığı yaygın olarak görülmez. Bebeklerde özellikle 2 yaşına kadar olan süreçte görülen göbek fıtığı, bebek kendini zorladığı anlarda örneğin ağladığında ortaya çıkar. Bebeğin göbek deliğinin olduğu bölgeden dışarı doğru oluşan bir çıkıntı olarak görünür. 5 yaşına kadar olağan şekilde göbek fıtığı devam edebilir ancak daha sonrasında devam eden göbek fıtığı tedavi gerektirebilir. Yetişkinlerde görülen göbek fıtığı ise göbek deliğinin dışarı çıkması şeklinde betimleyebileceğimiz biçimde göbekte dışarı çıkmış yumuşak bir doku şeklinde görülür ve zaman zaman kendiliğinden geçse de genelde tedavi gerektirir.

Göbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?

Göbek fıtığının nedeni, karının içinde bulunan ve göbek deliğinin yanından geçen dokuların (örneğin bağırsak, yağ dokuları) göbek deliğine yakın olarak geçip göbek deliğinde bir çıkıntı oluşturmasıdır.

Bebeklerde göbek fıtığı her ne kadar karında bir boşlukla dünyaya geldikleri için olağan olsa da bazı durumlar göbek fıtığına neden olabilir. Erken doğum, göbek kordonu boşluğunun doğum sonrasında tam birleşmemesi ve bebeğin düşük bir kiloyla doğması bu nedenlerdendir.

Yetişkinlerde ise birçok nedenle göbek fıtığı oluşabilir. Bu nedenler şunlardır: fazla sayıda hamilelik yaşamak, o bölgeden bir ameliyat geçirmiş olmak, karın bölgesinde sıvı birikimi, kronik kabızlık, aşırı kilo veya hızlı kilo alıp verme, sürekli olarak ani eğilip kalkma hareketi yapmak, ağır yük kaldırmak, karın kaslarının zayıf olması, ağır bir spor yapmak, karnın baskıya maruz kalması, sık ve şiddetli öksürük yaşamak.

Belirtileri Nelerdir?

Göbek fıtığının en büyük belirtisi fıtığın karın ağrısı oluşturmasıdır. Bebeklerde göbek fıtığı daha olağan bir biçimde ortaya çıktığı için ağrıya neden olmayabilir, bebek kendini zorladığında göbek fıtığı çıkıntısını görerek tespit etmek gerekebilir. Yetişkinlerde ise göbek fıtığı genelde karın ağrısı yapmaktadır. Eğer fıtık küçük ise gözle görülür bir doku çıkıntısı olmasa dahi ağrı nedeniyle fıtıktan şüphelenilebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göbek fıtığı tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır, herhangi bir acemi müdahale durumu daha da kötüleştirebilir. Bebeklerde olağan bir durum olduğu için genelde herhangi bir komplikasyona neden olmadığı sürece kendiliğinden geçeceği varsayılır, takip edilir. Yetişkinlerde ise çoğunlukla cerrahi operasyon yapılması gerekir çünkü günlük hayat rutinindeki hareketler nedeniyle göbek fıtığı daha kötü bir duruma gelip hayati risk oluşturabilir.

KAYNAK: