Gözdeki Kanlanma Nasıl Geçer?

Gözdeki Kanlanma Nasıl Geçer?
GİRİŞ

Gözdeki kanlanmayı ortadan kaldırmak için öncelikle kanlanmaya neden olan dış faktörü belirleyerek buna maruz kalmaya devam ediyorsanız buna son vermelisiniz.

Gözdeki kanlanma birçok dış faktöre bağlı olarak oluşabileceği gibi herhangi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Böyle durumlarda öncelikle göz kanlanmasına neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekir, buna bağlı olarak göz kanlanması da ortadan kalkacaktır.

Göz Kanlanması Nedir?

Göz kanlanmasının tanımı, diğer bir deyişle göz kızarıklığı, kişinin gözündeki kılcal damarların genişleyerek kanamaya neden olması durumudur. Gözün beyaz olması gereken bölgesi, kılcal damarlardaki kanama nedeniyle kırmızı görünür.

Göz Kanlanması Neden Olur?

Göz kanlanmasının sebeplerini iç etkenlerden kaynaklanan ve dış etkenlerden kaynaklanan kanamalar olarak ikiye ayırabiliriz.

  • Dış etkenlerden kaynaklanan göz kanamasının nedenlerine şunlar olabilir: uykusuzluk yaşamak, alkol kullanmak, yanlış ışığa uzun süreli maruz kalmak, lensten kaynaklanan bir sorun yaşamak, alerjik bir dış etkene maruz kalmak, gözün tahriş olması, uzun süreli güneşte kalmak (güneş çarpması), kimyasal bir maddenin gözle temas etmesi, bir cismin göze batması, uzun süre kirli veya tozlu bir ortamda kalmak.
  • İç etkenlerden kaynaklanan yani bir hastalığın belirtisi olacak biçimde de göz kanlanması meydana gelebilir. Bu hastalıklar şunlar olabilir: göz tansiyonu, göz kuruluğu, kırmızı göz hastalığı (konjonktivit), iltihaplanma, romatizmaya bağlı hastalıklar, hipertansiyon, tiroit ve bağlı hastalıklar.

Nasıl Bir Tedavi Uygulamak Gerekir?

Göz kanlanmasının tedavisi için ilk yapmamız gereken şey kanlanmaya sebep olan faktör tespit etmektir. Göz kanlanmasının dış etkenlerden kaynaklı bir nedenle gerçekleştiğini düşünüyorsanız, maruz kaldığınız dış etkeni ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Örneğin yanlış ışığa sürekli maruz kalıyorsanız, ışığı veya ortamınızı değiştirebilirsiniz. Evde uygulanan ve halk arasında yaygın olan çözümler çay ile göze pansuman yapmak ve patates koymak biçimindedir. Ancak bu uygulamaların aksi bir durumda gözünüzde olumsuz bir etkiye neden olması da mümkündür.

Göz kanlanmasına neden olduğunuz dış etkeni kesmenize ve evde uygulayabileceğiniz yöntemleri de uygulamanıza rağmen kısa bir süre içerisinde gözünüzdeki kanlanma geçmezse, vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Eğer devam eden bir kanama gibi aciliyeti yüksek bir nedene dayanıyorsa ağır komplikasyonlar gelişmeden doktorunuz tarafından uygun bulunan tedavinin uygulanması gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER