Grip sanıp ihmal etmeyin: Akciğer kanserinin griple karıştırılan belirtisi

Grip sanıp ihmal etmeyin:  Akciğer kanserinin griple karıştırılan belirtisi
GİRİŞ

Akciğer kanseri, en sık görülen ve en ölümcül kanser türlerinden biridir. Bu kanser türünün bir belirtisi var ki en çok griple karıştırılıyor. İşte dikkat edilmesi gereken o belirti.

Akciğer kanserinin başlıca sebebi sigara içmektir. Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre çok daha fazladır. Akciğer kanseri, vücutta gelişmeye başladığında bazı belirtiler verir.

Ancak bu belirtiler bazen grip veya soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Bu yüzden hastalık fark edilmeden ilerleyebilir. Akciğer kanseri, eğer erken teşhis konulursa tedavi edilebilen bir hastalık olarak bilinir. İşte akciğer kanserinin griple karıştırılan ilk belirtisi…

akciger-kanserinin-griple-karistirilan-belirtisi-2.jpg

AKCİĞER KANSERİ NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Akciğer kanseri, akciğer dokusunda kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücrelerden kaynaklanır. Bu hücreler normal hücrelerden farklıdır ve vücut tarafından yok edilemezler. Bu hücreler zamanla bir kitle oluşturur ve akciğerin işlevini bozar. Ayrıca bu hücreler kan veya lenf yoluyla vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Bu duruma metastaz denir. Akciğer kanseri, akciğerde başlayan veya başka bir organdan akciğere sıçrayan şekilde olabilir. Akciğerde başlayan kansere primer akciğer kanseri, başka bir organdan akciğere sıçrayan kansere ise sekonder akciğer kanseri denir. Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara içmektir. Sigara içenlerin %80-90’ı akciğer kanserine yakalanır. Sigara dumanındaki zehirli maddeler akciğer dokusuna zarar verir ve hücrelerin anormal bölünmesine yol açar.

akciger-kanserinin-griple-karistirilan-belirtisi-1.jpg

AKCİĞER KANSERİNİN GRİPLE KARIŞTIRILAN BELİRTİSİ

Akciğer kanseri, erken evrelerde genellikle hiçbir belirti göstermez. Belirtiler, hastalık ilerledikçe ortaya çıkar. En yaygın belirti öksürüktür. Öksürük sürekli ve şiddetli olabilir. Öksürük ile balgam çıkabilir. Balgamın rengi kanlı veya paslı olabilir. Akciğer kanseri nedeniyle ortaya çıkan öksürük, sabahları daha fazla görülür. Öksürük ile göğüs veya sırt ağrısı da olabilir. Bu ağrı nefes alıp verme ile artabilir. Öksürük, grip veya soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıkların da belirtisi olabilir. Ancak bu hastalıklarda öksürük genellikle birkaç hafta içinde geçer. Eğer öksürüğünüz uzun süredir devam ediyor ve geçmiyorsa, mutlaka doktora başvurmalısınız.

Öksürük dışında akciğer kanserinin diğer belirtileri şunlardır: Nefes darlığı, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, kemik veya baş ağrısı, sık enfeksiyonlar, nefes alırken hırıltı.

KAYNAK: UŞAK HABER