Hamilelikte riskli gebelik nedir, takibi nasıl yapılır?

Hamilelikte riskli gebelik nedir, takibi nasıl yapılır?
GİRİŞ

Çoğu kişi için doğal bir süreç şeklinde geçse de hamilelikte birçok risk bulunuyor. Özellikle anne adaylarının mevcut hastalıkları ve diğer etkenler risk teşkil ediyor.

Hamilelik öncesinde anne adaylarında bulunan hastalıklar, az ya da fazla kiloya sahip olmak veya gebelik sürecinde ortaya çıkacak diğer birçok sorun risk teşkil edebilmektedir. Uzmanlar ise gebelik sürecince ortaya çıkabilecek risklere karşı ve riskli gebeliğe karşı ise anne adaylarına uyarılarda bulunuyor.

Riskli gebelik, anne adayı ve bebek açısından birçok risk teşkil ediyor. Bu nedenle riskli gebelik olarak anılan bu tür durumlara karşı dikkatli olunması ve sürecin yakından takip edilmesi gerekiyor.

hamilelik-2.jpg

RİSKLİ GEBELİK NEDİR, NEDENLERİ NELERDİR?

Riskli gebelik, gebelik öncesi ya da gebelik sırasında ek bir hastalığı olan ya da taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan hamilelik türü olarak tanımlanmaktadır. Anne adaylarında riskli gebelik oluşmasının birçok farklı nedeni olabilir.

Anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen bu durumlar nedeniyle takip gerektiren bir durumdur. Riskli gebeliğin başlıca nedenleri ise kısaca şunlardır:

  • Annenin yaşı (35 yaş ve üzerinde ya da 18 yaş altında olması),
  • Geçmiş gebeliklerdeki komplikasyonlar,
  • Kronik hastalıklar,
  • Önceki gebelikteki doğum komplikasyonları,
  • Çoğul gebelikler,
  • Rahim anormallikleri,
  • Genetik faktörler vb.

hamilelik-1.jpg

RİSKLİ GEBELİKTE DİKKAT EİDLMESİ GEREKENLER!

Riskli gebelik takip gerektiren bir durumdur. Bu nedenle riskli gebelikte en önemli durum düzenli doktor kontrolleridir. Gebeliğin riskli olmasına neden olan faktörlerde göre takip sürecinde de farklılıklar oluşabilir. Doktor tarafından hastalarının riskli gebelik durumlarının yakından takip edilmesi gerekecektir. Anne adaylarının ise doktor kontrollerini ihmal etmemesi ve önerilerden vazgeçmemeleri gerekiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER