Hastalıklara tarhana engeli! Uşak tarhanasını tüketen resmen yeniden doğacak

Hastalıklara tarhana engeli! Uşak tarhanasını tüketen resmen yeniden doğacak
GİRİŞ

Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte sofralarda tarhana çorbası gözlenmeye başlandı. Peki, lezzeti ile nam salmış Uşak tarhanasının faydaları nelerdir?

Güçlü bağışıklık sisteminin her türlü hastalığın önünü kestiği bilinir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise büyük oranda beslenmeye bağlıdır. Uzmanlara göre mevsiminde tüketilen sebzeler ve meyveler, bağışıklık sistemini doğrudan güçlendirir. Her yaşta beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, özellikle hastalıkların baş gösterdiği bu mevsimde ekstra önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Kış mevsiminin yaklaşması ve okulların da açılması ile birlikte grip vakalarında artış gözlenmeye başlandı. Ayrıca koronavirüsün yeni varyantının da yaygın olarak gözlenmeye başlandığı şu günlerde bağışıklık sistemine dikkat çeken uzmanlar, çorba tercihinin tarhanadan yana yapılması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Anadolu’nun dört bir yanında yapılıyor olmasına rağmen kendine has teknikleri ile ün ülke sınırını aşmış olan Uşak tarhanasının faydaları yeniden konuşulmaya başlandı.

TAM BİR PROBİYOTİK KAYNAĞI

Uzun süre önce Anadolu’dan çıkan ve bugün hemen hemen her bölgede yapılan tarhana, Uşak ile özdeşleşmiştir. Uşak’ın damak çatlatan tarhanasının içeriğinin birçok hastalığa şifa olduğu bilinir. Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alan tarhana çorbasını uzmanlar da sık sık tavsiye eder.

Doğal fermantasyon ürünlerinden olan tarhananın tam bir probiyotik kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, çorbada bulunan yararlı bakteriler sayesinde bağırsak sisteminin güçlendiğini ve düzene girdiğini ifade etti.

UŞAK TARHANASININ FAYDALARI NELERDİR?

Probiyotik kaynağı olan Uşak tarhanası B1, B2, B3 ve B6 gibi B grubu vitaminleri açısından da zengindir. Ayrıca içeriğinde bol miktarda demir, magnezyum, potasyum gibi mineralleri de barındıran bu besin, enerji üretiminden sinir sistemi fonksiyonlarına kadar pek çok noktada vücudu destekler.

Tarhananın içeriğinde yer alan doğal lifler ve antioksidanlar vücudu toksinlerinden arındırır. Toksinlerin atılması sayesinde genel sağlık tablosu iyileşir ve hücresel yenilenme hızı artar. Tarhananın içeriğinde yavaş sindirilen karbonhidratlar bulunur. Bu sayede diyabet riski taşıyan kişiler düzenli tüketimde kan şekerlerinin dengelediğine tanıklık eder. Ek olarak fazla tuzun atılmasını sağlayan bu besin, şeker hastalarının yanı sıra diğer gruplarda bulunanlar için de ideal bir besindir.

Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara karşı tarhana ile savaş açılabilir. Yoğurt, sarımsak, maya, baharat, domates gibi besinlerin birleşiminden doğan tarhana, özellikle kış dönemlerinde soğuk algınlığı gibi hastalığa karşı koruyucu görev üstlenir.

Yorucu ve stres dolu bir günün sonunda tüketilen bir kase tarhana çorbası, kahve ve çaya göre çok daha etkili bir alternatiftir. Bol miktarda karbonhidrat barındırdığı için enerji seviyesinin bir anda yükselmesini sağlayan bu besin sayesinde yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin ortadan kalkmasına aracılık eder.

Pek çok kişi tarafından bilinmiyor olsa da tarhananın içerisinde bulunan zengin besin değerleri, cilt sağlığı üzerinde de etkilidir. Düzenli tarhana tüketiminde cildin daha geç yaşlandığı yanı sıra saç dökülmesi gibi semptomlarda ciddi gerilemelerin meydana geldiği bilinir. Cildi ve saçları güzelleşen, doğal bir görünüme kavuşan kişiler psikolojik açıdan da kendilerini daha iyi hissederler. Dolayısı ile tarhananın dolaylı yoldan da olsa ruha iyi geldiğini söylemek mümkündür.

Son olarak bebeklik döneminde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin tarhana ile karşılanması mümkündür. Düzenli olarak tarhana çorbası içirilen bebeklerin bağışıklık sistemi güçlenir, bedensel ve zihinsel gelişimleri desteklenir. Ayrıca su yerine süt ile yapılan tarhananın bebekler için çok daha doyurucu ve besleyici olduğu bilinir.

KAYNAK: UŞAK HABER