Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır?

Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Heimlich manevrası hangi durumlarda yapılır?
GİRİŞ

En bilinen ilk yardım uygulamalarından olan Heimlich manevrası, basit bir yöntem olmasına rağmen hayati öneme sahiptir. Peki, Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda uygulanır?

Temel ilk yardım uygulamalarından biri olan Heimlich manevrası, en bilinen ve hayati öneme sahip bir uygulamadır. Herkesin mutlaka bilmesi gerektiği temel ilk yardım uygulamalarından olan Heimlich manevrası, en basit haliyle bir kişinin boğazına sıkışan cisim nedeniyle boğulma durumunun önlenmesini sağlayan bir müdahaledir.

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda çok sık yaşanan bir durum olan yabancı cisimlerin nefes borusuna kaçması durumunda uygulanan bu hamle ile çocukların kurtarılması mümkündür. Zaman zaman yetişkinlerde de yemek yeme sırasında meydana gelen bu sorunun çözümünde Heimlich manevrasına ihtiyaç duyulmaktadır.

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası, sanıldığının aksine zor bir uygulama değildir. Basit birkaç adımda boğulma tehlikesi geçiren bir kişinin boğazına takılan cismin çıkarılmasını sağlamak mümkündür. Bu kapsamda Heimlich manevrası şu adımlar takip edilerek yapılır:

  • Kişi eğer öksüremiyor, nefes alamıyorsa Heimlich manevrası yapılabilir. Öksürebilir, konuşuyor veya nefes alıyorsa manevraya gerek yoktur.
  • Boğulan kişinin arkasına geçerek onu desteklemek için biraz eğilin. Ardından göğsünü tuttuktan sonra bir el yumruk yapılarak göğüs kemiğinin alt kısmına, diğer el ise yumruğun üzerine konulur.
  • Yavaş ve hızlı şekilde kişinin göğsünü içeri doğru ve yukarı doğru iterek basınç uygulanır.

Göbeğin hemen üstünde, başparmak içeri gelecek şekilde el yerleştirilerek diğer el kavranarak işlem uygulanır.

HEİMLİCH MANEVRASI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Heimlich manevrası, solunum yoluna sıkışan bir cisim nedeniyle yaşanan boğulmada uygulanır. Yabancı cisimlerin kaçması, yemek ya da sıvıların neden olduğu boğulma durumlarında uygulanabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER