İdrarınızın rengi sağlığınızın aynası: Bu renkleri gördüğünüzde hemen bir doktora koşun

İdrarınızın rengi sağlığınızın aynası: Bu renkleri gördüğünüzde hemen bir doktora koşun
GİRİŞ

İdrar renginiz, genel sağlık durumunuz hakkında önemli ipuçları verebilir. Peki idrardaki hangi renk neyi göstermektedir? Haberimizi okuyunca siz de artık kendi kontrolünüzü yapabileceksiniz.

İdrarınızın rengi zaman zaman normalden daha açık ya da daha koyu olabilir. Bu genellikle ne kadar su içtiğinize bağlı olarak değişir. Ancak bazen idrarınızın rengi kuşkonmaz gibi bazı yiyeceklerden, çok fazla spor yapmaktan, idrar yolu enfeksiyonundan, iç kanamadan ya da karaciğer sorunlarından kaynaklanabilir.

Peki idrarınızın rengi ne anlama geliyor? İşte idrarınızın rengiyle ilgili bilmeniz gerekenler:

KIRMIZI VEYA PEMBE İDRAR

Kırmızı veya pembe idrar gördüğünüzde paniğe kapılmayın. Bu, idrar yolunuzda kan olduğunu gösteren hematüri adlı bir durum olabilir. Bu durum genellikle prostat büyümesi, böbrek taşları veya kistler gibi nedenlerden dolayı idrar yolunuzdaki kan damarlarının yırtılmasından kaynaklanır. Bazı ilaçlar, özellikle tüberküloz tedavisinde kullanılanlar veya kan sulandırıcılar, kanamayı artırabilir veya idrarınızın rengini değiştirebilir. Ayrıca pancar, böğürtlen gibi kırmızı veya pembe renkli yiyecekler de idrarınızın rengini etkileyebilir.

TURUNCU İDRAR

Turuncu idrar gördüğünüzde, bunun sebebi çok fazla havuç yemiş olmanız olabilir. Havucun turuncu rengi beta karoten adlı bir pigmentten gelir. Bu pigment idrarınızı da turuncuya boyayabilir. Bunun yanı sıra, iltihaplanmayı azaltan, idrar yolu ve mantar enfeksiyonlarını tedavi eden veya kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da idrarınızın rengini turuncu-kırmızı yapabilir. Eğer idrarınız turuncu ve dışkınız açık renkliyse, bu karaciğer veya safra kanalında bir problem olduğunu gösterebilir. Ayrıca yeterli su içmemek de idrarınızın turuncu olmasına neden olabilir.

MAVİ VEYA YEŞİL İDRAR

İnanması zor ama idrarınız mavi veya yeşil de olabilir. Bu durumun en sık rastlanan sebebi tıbbi testlerde kullanılan boyalardır. Örneğin, bazı tarama ve ameliyat işlemlerinde kullanılan metilen mavisi adlı bir boya idrarınızı maviye boyayabilir. Mavi veya yeşil idrarın bir diğer nedeni de bazı ilaçlardır. Depresyon, ülser ve reflü gibi rahatsızlıklar için kullanılan bazı ilaçlar idrarınızın rengini yeşilimsi mavi yapabilir.

KOYU KAHVERENGİ İDRAR

İdrarınız koyu kahverengi ise, bunun sebebi sebze ve baklagil gibi yiyecekleri çok fazla tüketmiş olmanız olabilir. Bu yiyecekler idrarınızın rengini koyulaştırabilir. Ayrıca, sıtma, kabızlık, yüksek kolesterol gibi hastalıkları tedavi etmek veya önlemek için kullanılan bazı antibiyotikler ve kas gevşeticiler de idrarınızın rengini koyulaştırabilir. Bazı karaciğer ve böbrek bozuklukları ve idrar yolu enfeksiyonları idrarınızın rengini koyu kahverengi yapabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER