Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
GİRİŞ

Kaçış sendromu olarak bilinen hastalık, kılcal damarların içinde mevcut olan sıvının istemsiz bir şekilde dışarı çıkmasından dolayı vücutta yaşanan birtakım krizler olarak tanımlanabilir.

Kaçış sendromu, vücudun bir anda tansiyonunun düşmesi ve vücudun belirli yerlerinde şişliklerin meydana gelmesi sayesinde anlaşılabilir. Ancak her hastada bu şekilde kendini göstermez. Kaçış sendromuna sahip olan hastalar, genellikle krizle beraber tansiyonları birdenbire fazla düştüğü için şoka girerler ve bu girdikleri şok sebebiyle eğer doğru müdahale ile karşılaşmazlarsa hayatlarını kaybedebilirler.

Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kaçış sendromunun ayırt edici belirtileri, şöyle sıralanabilir:

  • Tansiyon düşüklüğü
  • Kanın yoğunlaşması
  • Baş dönmesi
  • Karın ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Vücudun belirli bölgelerinde oluşan şişlikler
  • Bağırsaklarda ödem oluşumu
  • Karında asit birikmesi
  • Şok vücutta olan ataklar ve krizler

Özellikle tansiyonu çok sık düşen ve kendilerini bu konuda kontrol edemeyen kişilerin kaçış sendromuna karşı çok dikkatli olmaları, bu hastalık bünyelerinde eğer henüz ilerlememişse mutlaka önlemini almaları gereklidir.

Kaçış Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Kaçış sendromunun anlaşılabilmesi için hastaların belirli bir süre izlenmeleri gereklidir. Bu süre zarfı genellikle 24 saattir. Kaçış sendromuna sahip olan hastalar, gribi 24 saat içinde geçiriyormuş gibi olabilirler. Bu 24 saat içinde ateşleri fazla yükselebilir, titremeye başlayabilirler ve kendilerini aşırı halsiz hissedebilirler. Bununla beraber 24 saat içinde tekrarlayan şokların yaşanması da kişilerin kaçış sendromunu anlamalarına yardım edebilir.

Kaçış Sendromu Hangi Doktor Bakar?

Kaçış sendromu sahibi olan kişilerin gitmeleri gereken bölüm, kardiyolojidir. Kaçış sendromu hastalarının tümünün rahatsızlıkları kalplerinden kaynaklanması sebebi ile mutlaka bir kardiyoloji uzmanına danışmalılardır.

Kaçış Sendromu Öldürür Mü?

Kaçış sendromunun öldürme riski vardır. Özellikle art arda yaşanan bazı ataklar eğer doktorlar tarafından takip edilmezse kişiler için tansiyon düşüklüğü ile beraber ciddi kalp krizlerine kadar gidebilir. Bu nedenle de kaçış sendromuna sahip olan hastalar, özellikle kriz zamanlarında mutlaka uzman kimseler tarafından kontrol altında tutulmalılardır. Aksi takdirde kişiler canlarından olabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER