Kadınlarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?
GİRİŞ

Kadınlarda apandisit belirtileri daha çok karnın sağ orta bölgesinde belli aralıklarla oluşan ağrılar ile başlar.

Birkaç saat içinde ağrı, apandisitin genellikle bulunduğu yerde sabitlenir ve şiddetlenmeye devam eder.

  • Bölgeye basınç uygulamak,
  • Bastırmak,
  • Öksürmek
  • Yürümek

ağrıyı daha da kötüleştirir. Apandisit hastalığı iştah kaybına neden olurken, genel olarak hasta hissettirir, kabızlık ya da ishale yol açar.

Apandisit bölgesinde oluşan bu ağrının sebebi genellikle apandisit girişinin bir nedenden dolayı tıkanarak içeride bulunan ve çoğalan bakterilerin zamanla kesenin çeperlerine uyguladığı basınç ile tanımlanabilir.

Apandisit belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Sağ alt karında şiddetlenen ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yüksek ateş
  • Karın bölgesinde şişlik
  • İştah kaybı
  • Kabızlık ya da İshal
  • Gaz çıkarma

Kadınlarda Apandisit Neden Olur?

Kadınlarda apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde yer alan 5 ile 10 cm boyutunda olan ve aynı zamanda apendiks olarak da bilinen bir kör bağırsak uzantısıdır. Apandisit, yarım santimetre genişliğinde olup içinde lümen denilen bir uzantı bulunur. Apandisit iltihaplanması genellikle bu lümenin tıkanması ile gerçekleşir.

Apandisite neyin neden olduğu her zaman anlaşılır değildir. Birçok durumda apendiks girişinin vücudun kendisinin ürettiği ya da yabancı maddeler tarafından tıkanması ile neden olduğu düşünülmektedir.

Apandisit Ağrıları Nasıl Geçer?

Apandisit ağrılarının giderilmesi için tek tedavi yolu ameliyattır ve ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda ise, apandisit hastalarına genellikle yatak tedavisi verilir. Aynı zamanda antibiyotikler, sıvı gıda rejimleri ile ağrının hafifletilmesi sağlanır. Karın zarı iltihabı olasılığı yaşandığı zaman ameliyat en iyi ve en güvenilir tedavi yöntemi olarak görülür.

Kadınlarda Apandis Patlaması Kaç Günde Belli Olur?

Kadınlarda apandis patlaması kaç gün sürdüğünü genelde, kökü tıkanan ve bakterilerle enfeksiyon gelişen apandis önce şişer. Sonra dolaşım bozukluğu gelişir ve belli bir yerinde çürüme sonucu delinme meydana gelir. Buna apandisit patlaması (perfore apandisit) denir. Bu çürüme ve delinme apandisit belirtileri başladıktan sonraki ilk 24 saati takiben her an olabilir.

Apandis Patlarsa Ne Olur?

Apandis patlaması süreci öncesinde lümen kökü tıkanan ve bakterilerle enfeksiyon gelişen apandis önce şişer. Sonra dolaşım bozukluğu gelişir. Belli bir yerinde çürüme sonucu delinme meydana gelir. Buna apandisit patlaması (perfore apandisit) denir.

Eğer apandisit müdahalesine geç kalınma durumu söz konusu olur ise apandis delinir ve apandis delindikten sonra kirli enfekte içerik çevreye serbestçe yayılır. Çevrede irin birikir (periapandiküler apse) ve gelişir. Hasta kısa sürede ameliyata alınmazsa yaygın karın içi iltihap şeklinde ağır bir tablo gelişir.

KAYNAK: UŞAK HABER