Kalp krizi öncesinde bu belirti ölümden döndürüyor! Midedeki uyarılara dikkat

Kalp krizi öncesinde bu belirti ölümden döndürüyor! Midedeki uyarılara dikkat
GİRİŞ

Milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp krizinden önce bazı belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor. Midede başlayan bu uyarı, kalp krizi geçirme riskini azaltabilir…

Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde en fazla ölüme sebep olan hastalıklar arasında ön sıralarda yer alıyor. Kalp sıkışması, göğüste daralma, terleme ve rahat nefes alamama gibi problemler kalp krizinin yaygın belirtileri olarak biliniyor. Fakat uzmanlar kalp krizi yaşanmadan aylar önce midede ortaya çıkan çeşitli belirtilere dikkat çekiyor.

Kalp krizi riskini önceden fark etmek ve doğru müdahale etmek hayati önem taşıyor. Doktor Jessica Cohn, kalp krizi belirtileri aklının ucundan geçmeyen kişilerde midede yaşanan problemler konusunda uyardı. “Hayatın çılgınca olduğunu ve pek uyuyamadığım için kendimi iyi hissetmediğimi düşündüm.” diyen 37 yaşındaki iki çocuk annesi Jessica bu belirtileri açıkladı.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ MİDEDE BAŞLIYOR

Jessica, ara sıra göğsünden boğazına kadar yayılan ağrılar yaşadığını düzgün yemek yemediği için reflüye bağlıyordu. Bir haftadır aralıklı devam eden göğüs ağrısından sonra mide ekşimesi şikayetiyle solgun ve terli hissettiği için ambulans çağırdı. Jessica, kendi yaş grubunda kalp krizinin çok nadir görüldüğü için aklının ucundan bile geçmediğini söyledi.

Hastanede birtakım testlerden geçen Jessica, daha önce hiç kalp sorunu yaşamadığını belirterek “Daha sonra hastane raporlarını incelerken, endişeli olduğum yazıldığını gördüm, ancak endişeli değildim, sadece çok acı çekiyordum” dedi. Jesica’nın sonuçlarında kalp hasarı olunca meydana gelen bir protein olan troponin pozitif çıktığı görüldü. Jessica yapılan ilk müdahalenin ardından hemen ameliyata alındı.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzman doktorlar, kalp krizinin yaygın görülen belirtilerine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Kalp krizi geçirmeden önce pek çok kişinin ortak yaşadığı sağlık sorunları arasında şunlar yer alıyor:

  • Göğüste şiddetli ağrı, basınç, ağırlık, gerginlik veya sıkışma hissi.
  • Vücudun diğer bölgelerinde ağrı, göğüsten genellikle sol kola uzanan ağrı.
  • Çeneye, boyna ve sırta yayılıyormuş gibi hissedilen ağrılar.
  • Baş dönmesi.
  • Aşırı terleme.
  • Nefes darlığı.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Panik atağa benzeyen yoğun bir endişe hissi.
  • Öksürük.

KAYNAK: UŞAK HABER