Kalpte Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kalpte Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
GİRİŞ

Kalpte oluşan ritim bozulmalarının belirtileri arasında şunlar yer almaktadır.

  • Kalpte ritim bozukluğu çarpıntıya neden olabilmektedir.
  • Kalp atışlarında düzensizlik yaşanmaktadır.
  • Kişilerde baş dönmesi oluşabilmektedir.
  • Nefes darlığı ya da boşluk hissi yaşanabilmektedir.
  • Göğüste bir kuşun çırpınma hissi oluşabilmektedir.

Kalp ritminde bozulma yaşayan insanlar genel olarak herhangi bir rahatsızlık yaşadıklarının farkında değillerdir. Bu gibi durumlarda genel olarak rutin muayeneye başvurulabilmekte ve sonuç değerlendirilmektedir. Aritmi teşhis edilir ise uygun tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Kalpte Ritim Bozukluğu Nedenleri

Kalpte oluşan bozulmaların sebepleri arasında pek çok farklı hastalık yer alabilmektedir. Genellikle kalp hastası olan insanlarda ortaya çıkan aritmiler bazı durumlarda kalbinde sorun olmayan kişilerde de oluşmaktadır. Bu nedenle muayene sırasında ritim bozukluğunun nasıl olduğu saptanmalı, gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Aritmiler kalp rahatsızlığı dışındaki sistemin hastalıklarda da ortaya çıkabilmektedir. Anemi, tiroid bezinin düzensiz olarak çalışması, hormonal durumlar gibi nedenler ile kalbin çalışması etkilenebilmektedir. Ayrıca kalpte ritim bozulmalarının doğuştan gelen bir zemine sahip olduğu da görülmektedir. Bu bozukluğun ortaya çıkış yaşı 20 ve 30 arasındadır.

Kalpte Ritim Bozukluğu Tipleri

Ritim bozukluğu türleri arasında taşikardi, ventriküler taşikardi ve supraventriküler taşikardi yer almaktadır. Kalpte ritim bozukluğu tipleri şu şekilde açıklanabilmektedir:

  • Taşikardi: En yaygın görülen ritim bozulmasıdır. Kalp her dakikada 100 üzerine çıkmaktadır. Taşikardinin en belirgin özelliği çarpıntıdır. Bayılma ve nefes darlığı da bu tip içerisinde kendini gösterebilmektedir.
  • Ventriküler taşikardi: Kanın vücut dolaşımına geçmesini saplayan ana pompalardan kaynaklı bir sorundur. Kalp içerisinde yer alan odacıklar nabzın hızlı atmasını sağlamaktadır.
  • Supraventriküler taşikardi: Özellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen bu sorun bireylerde huzursuzluk yaratabilmektedir. Buna ek olarak halsizlik, anne sütü ve emzirme sorunlarında da bu taşikardi türü görülmektedir.

Ritim Bozukluğuna İyi Gelenler

Kalp ritmi bozulmalarına iyi gelen şeyler arasında sigaradan ve alkolden uzak durmak yer almaktadır. Kalpte ritim bozukluğu ayrıca kafein ve ilaçların kullanımını azaltmak sonucunda da yatışabilmektedir. Kalp hastalığına bağlı olarak herhangi bir ritim bozukluğunun ortaya çıkması durumunda cerrahi işlemlere başvurulması gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER