Kasık Çekmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kasık Çekmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
GİRİŞ

Kasık çekmesiyle ilgilenen bölüm genel cerrahi bölümüdür. Kasık çekmesi sorunu yaşayan kişi öncelikle teşhis konulması için genel cerrahi bölümüne giderek muayene olmalıdır.

Genel cerrahi doktoru gerekli muayene ve tetkiklerden sonra kendi alanıyla ilgili bir durum olması halinde teşhis koyar. Ancak bazen kasık çekmesinin nedeni ürolojik sebeplerden dolayı da yaşanabilir. Genel cerrahi doktorunun alanıyla ilgili bir durum olmaması halinde kişi üroloji birimine yönlendirilebilir. Ancak kasıkta ağrı ve kasık çekmesi gibi durumlar için ilk olarak genel cerrahi alanına sahip olan doktora gidilmesi gereklidir. Genel cerrahi doktoruyla ilgili bir durum yoksa farklı bölüme yönlendirilebilir. Doğru bir teşhis için ilgili bölüme gidilmesi gereklidir.

Kasık Bölgesinde Çekme Neden Olur?

Kasık bölgesinde çekmenin nedeni için çok fazla sayıda unsur yer alır. Kasık çekmesi kasık bölgesinde yaşanılan ağrıdır. Kişinin kasık bölgesinde ağrı yaşaması ise birçok durumdan ötürü oluşur. Kasık çekmesinin nedenleri:

  • Kaslarda ağrı olması
  • İskeletlerde ağrı
  • Tümör
  • Enfeksiyon
  • Yaralanma
  • Fıtık
  • Kas gerilmesi
  • Kist
  • Mantar enfeksiyonu
  • Kalın bağırsak enfeksiyonu

Erkeklerde kas çekilmesine neden olan husus testiste iltihaplanma olmasıdır. Testis organında iltihap olması erkeklerde sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Kadınlarda ise yumurtalık kisti, böbrek taşları ve enfeksiyon gibi durumlar sıkça rastlanır. Kasık çekmesi için çok fazla sebep bulunur. Kadın ve erkeklerde farklı sebeplerden dolayı kasık çekmesi durumu yaşanır.

Kasık Çekmesi Teşhisi Nasıl Konulur?

Kasık çekmesinin teşhisi için öncelikle kişinin yaşamış olduğu şikayetler dinlenir. Daha sonra teşhis için muayene ve tetkikler yapılır. Doktor muayene esnasında kişinin karın bölgesini, erkek kişinin testis hormonunu, nörolojik durumları ve kas iskelet sistemini inceler. Yapılan muayenede herhangi bir durumda sorun görülmesi halinde bu duruma göre tetkikler verilir. Kalça muayenesinde kalçasını kişi döndürürken zorlanır. Bu durum kişinin kalça ekleminde sorun olduğunu gösterir. Muayene oldukça önemlidir. Teşhis koymak için muayene esnasında kişinin hangi durumda zorlandığı tespit edilir. Kasık çekmesi durumunu tespit etmek için görüntüleme testleri verilir. Kişiye ilk önce röntgen verilir. Röntgenin yetersiz olması halinde ultrason, bilgisayarlı tomografi ve mr gibi testlerde verilir.

Kasık Çekmesinin Tedavisi Nedir?

Kasık çekmesinin tedavisi için öncelikle kişiye kasık çekmesi teşhisi konulmalıdır. Kişi ilgili hekime giderek şikayetlerini anlatmalıdır. Doktor muayenesi ve gerekli testlerin yapılması ile kişiye kasık çekmesi teşhisi konulur. Kasık çekmesi tedavisi daha çok fizik tedavi ile gerçekleşir. Ağrının şiddeti ve boyutuna göre de ilaç desteği sağlanabilir. Ciddi bir kasık çekmesi durumu olması halinde ameliyat gerekebilir. Ağrıyı önlemek ve azaltmak için kişiye ağrı kesici ilaçlar verilir.

KAYNAK: UŞAK HABER