Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?
GİRİŞ

Rahatsız edici bir duygu olarak tanımlanan kaşıntı aslında bir hastalık değil semptom olarak kabul edilir.

Kaşıntı için hangi doktora gidilir diye bakıldığında buna neden olan duruma göre farklı uzmanlık alanlarına girdiği görülür.

Farklı türlerde ortaya çıkan kaşıntı ilerlediği takdirde ciddi bir cilt sorununa dönüşebilir. Genellikle bu rahatsızlık cilt ile bağlantısı bulunan sinir hücrelerinin tahriş olmasından ya da cilt hücrelerinin zarar görmesinden dolayı ortaya çıkar. Çeşitli hastalıklar sebebiyle bütün vücudu etki altına alabilir. Kaşıntı sorunu genellikle kollar, burun, boğaz, göz gibi yerlerde meydana gelir. Altında yatan neden araştırılıp çözülmediği takdirde hızlıca ilerleyebilir.

Kaşıntı Neden Olur?

Pek çok sağlık sorununun belirtisi olarak kaşıntı ortaya çıkabilir. Yaygın görülen kaşıntı nedenleri arasında tahriş edici kimyasallar, gebelik, alerjik reaksiyonlar, zona ve diyabet gibi sinir sistemini etkileyecek hastalıklar, bazı kanser türleri ve tedavileri, uyuz, kıl kurdu ve vücut biti, bazı kozmetik ürünler ve benzer maddeler, sedef hastalığı, egzama, böcek ısırması, cilt kuruluğu yer alır.

Tekrar eden, uzun süren, giderek şiddetlenen bir kaşıntı varsa hastanelerin dermatoloji bölümlerine gitmek gerekir. Cildiye uzmanları tarafından yapılan muayenede kaşıntının nedeni ve nasıl tedavi edileceği belirlenir. Bazı kişilerde kaşıntıyla birlikte ciltte iltihaplanma, nefes almakta zorlanma ve sarılık gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bunların tamamı muayene esnasında doktora bildirilmelidir.

Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Kaşıntının tedavisi için doktor tarafından verilen reçeteli ilaçlar kullanılabilir. Gerekli görülen hallerde alternatif tedaviler de uygulanabilir. Özellikle merhemler ve kremler denenir. Bunların faydalı olabilmesi için düzenli sürülmeleri gerekir. Ardından kaşıntının olduğu bölge pamuklu ve nemli bir malzeme ile kapatılmalıdır. Nem sayesinde krem cilde daha iyi nüfuz edecektir. Aynı zamanda serinletici etkisi ile rahatlama sağlayacaktır.

Eğer kaşıntı çeşitli sistemik hastalıklar sebebiyle ortaya çıkmışsa öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesi amaçlanır. Kaçıntıya yol açacak durumlardan kaçınmak oldukça önemlidir. Cildi nemlendirmek için günde bir iki kez kokusuz ve hipoalerjenik nemlendirici kullanılmalıdır. Kaygı ve stres kaşıntının ilerlemesine yol açacağından mümkün olduğunca bunlardan uzak durulmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER