Klima Hastalığından ( Lejyoner hastalığı ) korunmanın yolları nelerdir

Klima Hastalığından ( Lejyoner hastalığı ) korunmanın yolları nelerdir
GİRİŞ

İlk kez 1976 yılında gündeme gelen lejyoner hastalığı son dönemlerde arama motorlarında sıklık ile sorgulanmaya başlandı. Peki, lejyoner hastalığı nedir, tedavisi nasıl yapılır?

1976 yılında Amerika Lejyonerleri arasında düzenlenmiş olan bir etkinlik sonrasında katılımcılar arasında yaşanan bir salgın sonucunda tanımlanan lejyoner hastalığı, son günlerde arama motorlarında sıklık ile sorgulanmaya başlandı. “Klima hastalığı” olarak da bilinen bu hastalığın detayları merak konusu oldu.

Arama motorlarına konu olan lejyoner hastalığının nasıl bulaştığını merak eden birçok kişi, son günlerde sık sık sorgulamalar yapmaya başladı. Peki, lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı nasıl bulaşır? Lejyoner hastalığının tedavisi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

LEJYONER HASTALIĞI NEDİR, NASIL BULAŞIR?

İlk olarak 1976 yılında gündeme gelen lejyoner hastalığı, legionellaceae familyasına ait olan ‘legionella pneumophila’ isimli bakterinin neden olduğu bir hastalık türüdür. Akciğer enfeksiyonuna neden olan bakteri, hafif ateşli hastalığa yol açtığı gibi gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ölümcül bir zatürreye dönüşme riskini de barındırır. Ek olarak alt solunum yolu ile tüm vücut sistemini etkileyebilen bakteri, hastaları ağır bir sürece doğru sürükleyebilir. Erken tanının konulmaması, hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

‘Klima hastalığı’ da denilen lejyoner hastalığı; jakuzili havuz, klima ve hava sistemleri gibi ortamlardan solunum yolu ile bulaşır.

LEJYONER HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Lejyoner hastalığına karşı bir aşı geliştirilmemiştir. Bu neden ile bu hastalığa karşı kişisel önlemlerin alınması gerekir. Lejyoner hastalığından korunabilmek amacı ile dikkat edilmesi gereken temel noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Duş başlıkları ve musluklar sürekli olarak temizlenmelidir.
  • Soğuk su kullanılan cihazlarda su sıcaklığının 20 derecenin altında olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sıcak su her daim dolaşımda olmalıdır. Sıcak su beklemiş ise kullanmadan önce birkaç dakika boyunca vücut ile temas ettirilmemelidir.
  • Klima sistemlerinde bulunan borular belirli aralıklar ile temizlenmelidir.
  • Kaloriferlerin yıllık bakımları aksatılmamalıdır.
  • Soğuk su tanklarının içleri belirli aralıklar ile dezenfekte ettirilmelidir.
  • Spa havuzu ve jakuzili havuzların içlerinde bulunan suyun en az yarısı günlük olarak değiştirilmelidir.

KAYNAK: UŞAK HABER