Kolik Bebek Nasıl Sakinleşir?

Kolik Bebek Nasıl Sakinleşir?
GİRİŞ

Kolik bebek belirtilerine benzer belirtiler sergileyen çocukların kolik tespiti için doktor tarafından muayene edilmesi önemlidir.

Kolik bebeğin sakinleştirilmesi için yapılması gereken ilk işlem çocuk doktoru ile görüşmektir. Şiddetli ağlamalar ya da daha farklı sendromlar sergileyen çocukların semptomlarını azaltmak için doktor, tedavi seçenekleri önerecektir.

Bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanması da bebeğin sakinleşmesi için önemlidir. Bebeğin beslenmesine rağmen ağlamaya devam etmesinin nedeni bazı durumlarda pişik olabilmektedir. Özellikle ilk aylarda ortaya çıkan bu sorun çeşitli merhemler ile giderilebilmektedir.

Beslenme düzeninin gözden geçirilmesi de bebekleri sakinleştirebilmektedir. İnek sütü ya da laktoz içeren sütlerin bebeklere verilmesi durumunda sindirim işlemi tam olarak tamamlanamayacaktır. Bu nedenle kolik bebek annelerinin diyetlere özen göstermesi gerekmektedir. Annelerin yumurta ve glüten gibi ürünlerden kaçınması anne sütünün kolik bebeklerde daha faydalı olduğunu göstermiştir. İnek sütü tüketimi yerine formül ürünlerin tercihi de semptomların azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Kolik Nedir?

Koliğin tanımı “İyi beslenen ve sağlıklı bebekte ortaya çıkabilen ağlama nöbetleri” şeklinde tanımlanabilmektedir. Bu nöbetler kimi zaman haftada üç gün oluşur iken kimi zaman da günde üç saat oluşmaktadır. Yeni doğanların %20’sinde oluşan bu durum genel olarak ikinci hafta başlamaktadır. Süreç, dördüncü ay sonuna kadar devam etmektedir. Genel olarak akşam saatlerinde gerçekleşen kolik nöbetleri her iki cinsiyette de oluşabilmektedir. Yeni anne ve baba olan insanlar için bu dönem son derece stresli bir deneyimdir.

Kolik Bebek Belirtileri

Kolik bebeklerde görülen durumlar arasında şu maddeler yer almaktadır:

  • Kolik bebek tekrarlayan ve uzun süren sinire sahiptir.
  • Huzursuzluk hissi yaşanır.
  • Herhangi bir neden yok iken bile ağlama durumları görülür.
  • Ağlamalarda yüksek ses vardır.
  • Bebeklerde genel olarak kırmızı renk gergin surat yer almaktadır.
  • Karında sertlik oluşmuştur.
  • Yay gibi gergin vücut bebeklerin kolik belirtileri arasındadır.
  • Bebekte hızlı bağırsak hareketleri baş göstermektedir.

Annenin sigara içmesi ya da nikotin kullanması bebeklerin anne sütünden yeteri kadar fayda sağlayamayacağı anlamına gelmektedir. Bu da kolik ortaya çıkarabilmektedir.

Kolik Durumunun Geçmesi

Kolik durumunun iyileşmesi genel olarak dördüncü hafta sonunda görülmektedir. Altı haftalık iken zirveye ulaşan ağlama nöbetleri üç ayın sonunda yavaş yavaş azalmaktadır. Kolik bebek geçici bir stres yaşamaktadır.

KAYNAK: