Lif kopması için hangi doktora gidilir?

Lif kopması için hangi doktora gidilir?
GİRİŞ

Kasların zorlanma ya da dolaylı şekilde yırtılması sonucunda meydana gelen lif kopmaları için hangi doktora gidilir? Konusunda kişilerin doğru tedaviyi alması adına yapması gerekenlerle alakalı bilgiler aktarılacaktır.

Gerilme nedeniyle ve de zorlama ile meydana gelmekte olan yırtılmalar atletik sakatlığın en yaygın durumlarından biridir. Kaslar birbirine bağlı olan binlerce küçük liflerden oluşmaktadır. Gerilmekte olan ve de birbirine baskı uygulan bu lifler bir kas çalıştığı zaman vücudun hareket etmesini sağlamaktadır.

Küçük yaralanmalar kasın alırı gerilmesine neden olurken kısmi ya da tam olarak yırtılmalar görülebilir. Gerilme de genellikle sırtın alt bölümünde ve uyluğun arka tarafında bulunan kaslarda görülmektedir. Peki lif kopmaları için hangi bölüm? Kişiler böyle bir durumla karşılaştıkları zaman ortopedi ve travmatoloji bölümlerine giderek doktora görünmelidir.

Lif Kopmaları Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtılmalarının belirtileri genellikle yırtılma ve de alınan hasara göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle ortaya çıkmakta olan belirtilerde aynı şekilde farklı olarak şiddetini yansıtır. Ancak belirli olan bu belirtiler ile kişiler lif yırtılması olup olmadığını anlayabilir. İlk olarak yırtılmanın olduğu kas kullanıldığı zaman ağrı ya da hassasiyet oluşur.

Dinlenme sırasında oluşan ağrı, hareketlerin kısıtlanması, kızarıklık, morarma, şilik, kasları hiç kullanamama, kas spazmları ve güçsüzlüğü gibi belirtileri ortaya çıkar. Lif kopmaları belirtisi nedir? Konusunda bu şekilde birtakım rahatsızlıklar ve de kişileri kısıtlayan durumlar oraya çıkmaktadır.

Lif Kopmaları Nasıl Önlenir?

Aşırı gerilme ve de kasların zorlanması ile meydana gelen bu sorun ancak kişilerin fiziksel bir kondisyon programı ile çalışmasıyla engellenmektedir. Bu sayede kişiler daha doğru ve de temkinli şekilde hareket ederek aniden kas yırtılmasının önüne geçmiş olur. Bununla beraber düzenli ve dengeli şekilde yapılmakta olan egzersizler de kasların yırtılmasını ya da gerilmesini önleyerek güçlenmesine yardımcı olur.

Kasların günlük olacak şekilde esnetilmesi, egzersizlerden önce ve sonrasında gerinme hareketlerinin aksatılmaması da aynı şekilde lif kopmalarını engeller. Lif kopmaları nasıl önlenir? Konusunda tüm bunlar düzenli ve de dengeli şekilde uygulanırsa herhangi bir kopma durumu ile karşılaşılmaz.

KAYNAK: UŞAK HABER