Mantar için hangi doktora gidilir?

Mantar için hangi doktora gidilir?
GİRİŞ

Sıklıkla karşılaşılan cilt problemlerinden biri olan mantar vücudun neredeyse her yerinde ortaya çıkar. Bu tür durumlarda mantar için hangi doktora gidilir diye merak edilir.

Mantar için hangi doktora gidilir? - Uzman doktor tarafından başlatılan mantar tedavisi işe yarar sonuçlar verecektir.

Bulaşıcı enfeksiyonlar olan mantarlar cilt yüzeylerinde meydana gelir. Mantar hastalıkları özellikle saçta, ayaklarda, ellerde, genital bölgede, tırnakta ve erkeklerde sakallarda görülür. Mantar enfeksiyonunun tedavisi için dermatoloji uzmanı tarafından muayene olunmalıdır. Net tanı koyulduktan sonra tedaviye başlanabilir. Mantarın görüldüğü bölgeye göre tedavi farklılık gösterecektir. Bulaşıcı bir enfeksiyon olduğundan hastaların ekstra dikkatli olmaları gerekir.

Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Mantar belirtileri arasında ilk sırada kaşıntı yer alır. Enfeksiyonun yerleştiği bölge hemen kaşınmaya başlar. Cilt yüzeyi ciddi derecede etkilenmişse o bölgede kırmızı döküntüler, pullanma, yumrular, saç mantarında saç dökülmesi, tırnaklarda sarı ve beyaz renk değişikliği, parmak aralarında kızarıklık ve kötü koku gibi durumlar ortaya çıkabilir. Belirtiler mantarın olduğu yere göre çeşitlilik gösterir.

Nem olan bölgede mantar enfeksiyonu görülme olasılığı her zaman daha fazladır. Vücut temizliğine dikkat etmemek, çok nemli ve sıcak hava, sentetik ve dar kıyafetler giymek, aşırı terlemek enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Bu tür durumlarda belirtiler kısa sürede ortaya çıkar. Eğer kişinin bağışıklık sistemi zayıf ise belirtilerin görülme olasılığı daha yüksektir.

Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Mantar hastalıkları tekrar edebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle mantar enfeksiyonu tedavisi mutlaka uzman doktor eşliğinde yapılmalıdır. Hastalığın bulaşıcılığı yüksek olduğundan tedavi sürecinde hijyene ekstra özen gösterilmelidir. Enfeksiyon nemli ve çok sıcak yerlerde hızlıca çoğaldığından bu tür ortamlardan uzak durulmalıdır. Mantarın olduğu bölgeler mutlaka kuru ve temiz tutulmalıdır.

Mantar tedavisi için doktor tarafından genellikle ilaç tedavisi başlatılır. Kremler, antifungal ilaçlar ve losyonlar düzenli kullanıldığında işe yarar sonuçlar verir. Topikal tedavilerin uygulanma sıklığı fazladır. Eğer dıştan uygulanan ilaçlar yetersiz kalırsa sistemik tedavilere geçilir. Örneğin hastanın tırnak mantarı şikayeti varsa bu tedavide ilk amaç mantarsız yeni tırnağın çıkmasını sağlamaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER