Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli, branşı ne?

Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli, branşı ne?
GİRİŞ

Nobel Tıp Ödülü’nü kazanarak kariyeri adına büyük bir başarıya imza adan Drew Weissman’ın hayatı merak konusu oldu.

Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli, branşı ne? - Tıp dünyası yeni bir gelişme ile gündemde yer aldı. Katalin Kariko ve meslektaşı Drew Weismann, kariyerleri adına büyük bir başarıya imza attı. İkili, 2023 Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi olarak tıp dünyasına damgalarını vurdu.

Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi olan Katalin Kariko ile Drew Weismann, haberin duyulmasının ardından arama motorlarına konu olmaya başladı. Kariko ile Weismann’ın bağını merak edenler, ikiliye ilişkin sorgulamalar yapmaya başladı. Bu noktada özellikle Drew Weismann’ın biyografisinin oldukça merak edildiği görüldü. Peki, Drew Weismann kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Drew Weismann ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

DREW WEISSMAN KİMDİR?

7 Eylül 1959 tarihinde ABD’nin Massachusetts Eyaleti’nin Lexington kentinde dünyaya gelmiş olan Drew Weismann, 1981 senesinde Brandeis Üniversitesi’nden mezun oldu. Üniversitenin biyokimya ve enzimoloji dallarından başarı ile mezun olan Weismann, ayrıca mezuniyetinden önce de Gerald Fasman’ın laboratuvarında çalıştı. Yüksek lisans ve doktorasını Bostan Üniversitesi’nin immünoloji ve mikrobiyoloji dallarında tamamlayan Weissman, sonrasında ise Beth Israel Deaconess Medical Center’da hekim olarak çalışmaya başladı. Weissman hekimliğinin ardından Uluslar Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Entstitüsü’nün Anthony Fauci’nin gözetiminde Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde burs kazandı.

MRNA ÜZERİNE ÇALIŞTI

HIV aşıları zerinde çalışan Drew Weissman, o dönem RNA araştırmalarındaki fon eksikliğine dair fikir alışverişi yaptığı meslektaşı Katalin Kariko ile tanıştı. 2006 senesinde Pennsylvania Üniversitesi’nin araştırma laboratuvarında ‘RNARx’ isimli 97.396 dolarlık fon ile bir şirket kurmaya karar veren ikili, hayvan deneyleri sonucunda mRNA’nın bağışıklık sistemini büyük ölçüde uyarabildiğini fark etti.

2019 senesinde Çin’de ortaya çıkan ve ülkemiz dahil olmak üzere birçok dünya ülkesini etkileyerek toplamda 4,5 milyon insanın yaşamına sebep olan koronavirüs salgını esnasında yürütülen aşı çalışmalarında, Kariko ile Weissman’ın modifiye mRNA teknolojisi ön plana çıktı. Bu teknoloji, 2020 yılında koronavirüs salgınını önlemek amacı ile ilk kez Pfizer, BioNTech ve Moderna tarafından üretilen aşılarda kullanıldı.

KAYNAK: UŞAK HABER