Othello Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Othello Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?
GİRİŞ

Othello sendromunun tanımı “Kişinin hayatını önemli şekilde etkileyen bir çeşit rahatsızlık” şeklinde yapılabilmektedir.

Othello sendromu bazen patolojik olabilmekte bazen de sanrılı geçebilmektedir. Bu sendromda bireyler mantıklı temellere dayanmayan farklı düşüncelere sahip olmaktadır. Bu düşünceler zaman içerisinde paranoya olarak kendini gösterebilmektedir. Bu sendromu yaşayan kişiler özellikle ikili ilişkilerinde sürekli olarak aldatıldığını düşünmektedir. Bu nedenle süregelen bir huzursuzluk oluşmaktadır. Sendrom yalnız başına ilerleyebileceği gibi madde bağımlılığı ya da şizofreni ile birlikte de ilerleyebilmektedir.

Bu sendromu yaşayan bireyler devamlı olarak kendilerini tehdit altında hissetmektedir. Söz ile aldatılmanın önüne geçmek için sürekli bir kısıtlama eğilimleri vardır. Düşünceleri, mantıksal bir geçerlilik içermemektedir. Sanrılı olan sürecin temel belirtileri şu şekildedir:

  • İkili ilişkilerde devamlı olarak kötü niyet aramak,
  • İkili ilişkilerde davranışların sorgulanması,
  • Karşı tarafın devamlı olarak suçlanması,
  • Devamlı kötü niyet beslemek,
  • İkili ilişkilerde sosyal medya hesaplarının devamlı kontrol edilmesi,
  • Partnerin ev dışındaki aktivelerinin sınırlanması,
  • Devamlı olarak partnerin eşyasını kurcalamak,
  • Telefon görüşmelerinde sürekli tedirgin olmak.

Othello Sendromu Risk Faktörleri Nelerdir?

Othello sendromunda risk oluşturabilecek durumlar üç ana başlık altında toplanmıştır:

  • Anksiyete bozulmaları: Takıntılı durumlarda psikolojinin temeline yerleşen olumsuz duygular sendromun temelini ifade etmektedir. Bu durum anksiyetik bozulmalara neden olabilmektedir.
  • Kişilik bozulmaları: Sanrılı kırkançlığın ve şizofreninin kişilik bozuklukları üzerindeki etkisi yadsınamamaktadır.
  • Beyin hastalıkları: Bazı travmatik sorunlar, Huntington hastalığı ya da Parkinson sonucunda kafa travmaları oluşmaktadır. Bu durum sanrılı durumlara neden olabilmektedir.

Othello Sendromu Teşhisi

Othello sendromunun teşhis edilmesi sırasında uzmanlar bireylerin aşırı kıskançlık ve sahiplenme gibi huylarına bakmaktadır. Othello sendromu tanısında Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yazılan bir test kullanılmaktadır. Bu test DSM V adı ile bilinmektedir. Testin uygulanması için uzmanların görev alması şarttır. Aksi bir durumda amatör kişiler ile yapılan işlemler yeterli gelmeyecektir.

Othello Sendromunun Tedavisi

Othello sendromunda tedavi seçenekleri belirlenir iken kişilerin sergilediği kıskançlık duygularından yararlanılmaktadır. Othello sendromu sırasında kıskançlık oldukça yoğun şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu sendroma sahip olan bireyler ayrıca taciz, takip ve buna benzer kötü durumlar da yaşayabilmektedir. Kişiler şiddet eğilimli ise yapılması gereken ilk şey Othello sendromunun altta yatan sebepleri araştırmaktır. Sendrom yalnız ilerleyebileceği gibi çeşitli rahatsızlıklar ile de ilerleyebilmektedir. Bu rahatsızlıklar arasında anksiyete bozukluklarından madde bağımlılığına, sinir hastalıklarından nörolojik faktörlere kadar pek çok seçenek mevcuttur. Bu nedenle sendroma yakalanan bireylerin dikkatli olması gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER