Prof. Dr. Canan Karatay uyardı! Zeytini yanlış yemek kısırlık yapıyor

Prof. Dr. Canan Karatay uyardı! Zeytini yanlış yemek kısırlık yapıyor
GİRİŞ

Kahvaltıların vazgeçilmezi zeytini hatalı bir şekilde yiyenler kısırlık riskiyle karşı karşıya kalıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, zeytini nasıl yemek gerektiği konusunda uyardı…

Kahvaltıda tüketilen gıdaların içeriği sağlık üzerinde ciddi etkiler bırakabilir. Bu yüzden günün en önemli öğünü olan kahvaltının sağlıklı besinlerle yapılması gerekir. Bazen gıdaların daha sağlıklı olacağını düşünerek yapılan işlemler sanıldığı gibi olumlu sonuçlar vermeyebilir. Özellikle kahvaltıda tüketilen zeytini yanlış şekilde yemek ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.

Sağlık konusunda bilgilendirici açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, kahvaltıda tüketilen zeytine dikkat çekti. En çok sevilen kahvaltılık gıdalardan zeytin pek çok farklı çeşide sahiptir. Zeytini yemeden önce sağlıklı olması için yapılan işlemler bu gıdanın yapısını ve tadını değiştiriyor. Prof. Dr. Canan Karatay, hemen hemen herkesin yaptığı yanlışı hatırlatarak zeytinle ilgili açıklamalarda bulundu.

zeytin-2.jpg

ZEYTİNİ TEMİZLEMEK KISIR YAPIYOR

Zeytini temizlemek ve sağlıklı hale getirmek için su içinde bekleten kişiler aslında hatalı uygulama yüzünden hastalıklara davetiye çıkarıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, zeytini yanlış yemenin kısır yaptığını şu sözlerle ifade etti: “Sağlıklı, yağlı, kristal kaya tuzlu peynir, zeytin yemezseniz, suya koyup onları tuzunu çıkartıyorum derseniz kısır kalırsınız. Bir de üstüne çamaşır suları, bulaşık suları, yüzey temizleyiciler... Yok böyle bir şey, hepsinin içinde zehir var. Evler temiz olmayacak, kirli yaşayacağız temiz yiyeceğiz.”

zeytin-1.jpg

ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kahvaltıların vazgeçilmezi zeytin A vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Gözde bulunan retinayı etkileyen zeytin genellikle yaşlılarda görülen göz problemlerini engelleyici etki gösterir. Glokom, maküla dejenerasyonu ve kataraktın oluşumunu engeller. Günde 1 bardak zeytin tüketmek vücudun günlük A vitamin ihtiyacın yüzde 10’unu karşılamaya yetiyor.

Zeytinde bulunan antienflamatuar ve antioksidan, insan sağlığına zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. E vitaminiyle hücreleri koruyan zeytin, DNA için gerekli olan önemli besinlerden biridir. Zeytinyağı, pankreas ve safra hormonlarının salgılanmasını tetiklediği için safra taşı oluşma riskini azaltıyor. Düzenli olarak zeytin tüketmek sindirim sistemini düzenlediği için kolon kanserine karşı koruyor.

KAYNAK: UŞAK HABER