Raporlu çalışanlar dikkat! Uzman isim açıkladı: O durum tazminatsız kovulma sebebi

Raporlu çalışanlar dikkat! Uzman isim açıkladı: O durum tazminatsız kovulma sebebi
GİRİŞ

Çalışma hayatının içerisinde olan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bilgi Avukat Cansen Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, rapor alan işçilere seslendi.

Raporlu çalışanlar dikkat! Uzman isim açıkladı: O durum tazminatsız kovulma sebebi - Sigortalı olarak çalışma hayatının içerisinde olan milyonlarca kişi, yasalar çerçevesinde birçok hakka sahiptir. Maaş ödemelerinin yanı sıra birçok sosyal hakkı bulunan işçiler, hastalık durumlarında yetkili sağlık kuruluşlarından rapor alarak süre boyunca istirahat edebilirler. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta istirahat raporuna sadık kalmaktır.

Hastalık sebebi ile doktorundan işe gitmemek üzere rapor alan işçiler hakkında önemli bilgiler veren Avukat Cansen Erdoğan, belki de birçok çalışan tarafından bilinmeyen bir noktaya dikkat çekti. İstirahat etmesi gerektiği için işe gitmeyen işçinin bazı durumlarda tazminat almadan kovulabileceğini ifade eden Erdoğan, işçileri net bir dil ile uyardı.

SADAKAT BORCUNA DİKKAT ÇEKTİ

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren önemli bilgilendirmelerde bulunan Avukat Cansen Erdoğan, hasta olduğu için istirahat raporu verilmiş olan işçilere seslendi. Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca işçilerin işverenlerine karşı özen ve sadakat borçlarının bulunduğunu ifade eden Erdoğan, işçilerin izinli ve raporlu olduğu dönemlerde de bu sözü tutmak ile yükümlü olduklarını vurguladı. Erdoğan, “İşçinin, işvereninin güvenini kötüye kullanarak doğruluk ile bağdaşmayan davranışlarda bulunması, bu sadakat borcunun ihlal edilmesi durumunu doğuruyor” ifadelerini kullandı.

“İŞ AKDİ FESHEDİLEBİLİR”

Hastalık gerekçesi ile rapor almış olan işçinin istirahat süresini nerede geçireceği ile ilgili bir hükmün olmadığını belirten Erdoğan, burada önemli olan mevzunun raporlu işçinin istirahat süresinde başka bir yerde çalışmıyor olması olduğunu ifade etti. Rapor süresini evde geçirmeyen bir işçinin haklı gerekçe ile işten kovulamayacağını ifade eden Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İşçinin hasta diye kendi işyerinde çalışması gereken sürede iş yerinde bulunmayıp, işçiye ihtiyaç duyulduğu, ücretini aldığı halde, kendisine ihtiyaç duyulan iş yerine gitmeyip başka yerde çalışması işverenin güvenini kötüye kullanmak olarak addedilir ve bu geçerli bir fesih sebebidir.”

KAYNAK: UŞAK HABER