Rentek manevrası nedir, ne işe yarar? Rentek manevrası nasıl yapılır?

Rentek manevrası nedir, ne işe yarar? Rentek manevrası nasıl yapılır?
GİRİŞ

Rentek manevrası özellikle gündelik hayatta aktif olarak araç kullanan kişiler tarafından mutlaka bilinmesi gereken tekniklerdendir. Peki, rentek manevrası nasıl uygulanır?

Aktif olarak araç kullanan milyonlarca kişi gündelik hayat akışı içerisinde defalarca kez kaza yapma ihtimali ile karşı karşıya gelir. Yalnızca sürücüler değil, yayalar da trafik kazası riski ile zaman zaman yüzleşirler. Bu noktada olası bir kaza anında yapılması gerekenlerin bilinmesi, can güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Trafik kazaları pek çok riski barındırır. Ölümcül trafik kazaları ülkemizde de sık sık yaşanırken bazı kazalarda sürücülerin veya diğer yolcukların araç içlerine sıkıştıkları görülür. Bu noktada o kişiye can güvenliğini riske etmeden yardımcı olabilmek oldukça önemlidir.

Araç içine sıkışan kişilere müdahalede uygulanan tekniklerin başında rentek manevrası gelir. Yaralının ya da hastanın zarar görmeyecek bir şekilde araç içinden çıkarılmasını sağlayan bu tekniğin doğru uygulanması kişinin hayatını kurtarabilir. Tersi olarak ise yanlış yapılan bir müdahale kurtulma şansı bulunan bir kişinin hayatının sonlanmasına sebebiyet verebilir. Peki, rentek manevrası nasıl uygulanır? İşte ayrıntılar…

revtek-manevrasi-3.jpg

RENTEK MANEVRASI NASIL UYGULANIR?

Trafikte meydana gelmiş olan kazalar, diğer sürücüler tarafından da müdahaleye açıktır. Bu noktada iyi niyetli olarak atılan bazı adımlar, araç içinde sıkışıp kalmış olan yaralıya büyük ölçüde zarar verebilir hatta hayatını sonlandırabilir.

Araç içinde sıkışıp kalmış olan yaralılar, rentek manevrası ile araç dışına güvenli bir şekilde çıkarılabilirler. Bu tekniğin uygulama adımları ise şu şekildedir:

  • İlk etapta çevre güvenliği sağlanır ve yaralının yaşamsal fonksiyonları kontrol edilir.
  • Yaralıya, aracın yan tarafından yaklaşılır.
  • Emniyet kemeri kontrol edilir, takılı ise güvenli bir şekilde çıkarılır.
  • Yaralının ayaklarının boşta olup olmadığı kontrol edilir.
  • Yaralının taşınmaya müsait olması durumunda yaralı, baş, boyun ve gövde dengesi bozulmadan araç dışına alınır ve kontrollü bir şekilde yere veya sedyeye yatırılır.

revtek-manevrasi-1.jpg

RENTEK MANEVRASINDAN SONRA NELER YAPILMALIDIR?

Baş, boyun ve gövde dengesi bozulmadan tek hamlede dışarıya alınan yaralı, ambulansın gelmemiş olması durumunda çeşitli sorular ile ayık tutulmaya çalışılır. Yaralıya bilinçsiz kişilerin müdahale etmesi mutlaka engellenmelidir.

KAYNAK: UŞAK HABER