'Sahte bal' hilesi ortaya çıktı! Gerçeğini anlamak için bir kaşık sirke yeterli

'Sahte bal' hilesi ortaya çıktı! Gerçeğini anlamak için bir kaşık sirke yeterli
GİRİŞ

Uzmanlar, ‘sahte bal’ uyarısında bulundu. Katkılı balların piyasada kol gezdiğini belirten uzmanlar, gerçek balın diğerlerinden nasıl ayırt edilebileceğini anlattı.

'Sahte bal' hilesi ortaya çıktı! Gerçeğini anlamak için bir kaşık sirke yeterli - Bal, yüz yıllardır insan sağlığı açısından oldukça fazla yararları bulunan başlıca besin maddeleri arasında yer alır. Hastalık etkilerinin giderilmesinde ve yeni hastalıkların oluşumunu engellemede aktif olarak rol alan bu besin, aynı zamanda dünya üzerinde bozulmayan tek besin olarak bilinir.

Balın mucizevi faydaları sık sık uzmanlar tarafından gündeme getirilirken bebeklere de 1 yaşını doldurmaları ve herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemeleri durumunda mutlaka tavsiye edilir. Solunum yolları rahatsızlıklarından bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok alanda etkili olan bu besinden tam fayda sağlayabilmek için saf içeriklerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, şimdilerde piyasada katkılı balların kol gezdiğini vurguladı. Bu noktada gerçek bal ile katkılı balın nasıl ayırt edilebileceği merak konusu oldu. Uzmanlar, balın saf olup olmadığının bazı basit teknikler ile tespit edilebileceğini ifade etti.

sahte-bal-nasil-anlasilir-1.jpg

SAF BALI SİRKE TESTİ İLE ANLAYIN

Saf balın sirke testi ile tespit edilebileceğini belirten uzmanlar, bunun için iki içeriğin karıştırılmasının yeterli olduğunu ifade etti. Buna göre bal- sirke karışımında bir köpürme durumu meydana gelirse bu balın içerisinde yabancı maddelerin olduğuna işarettir. Yani, sirkenin etkisi ile köpürmeye başlayan bal, saf mal değildir.

sahte-bal-nasil-anlasilir-2.jpg

SAF BAL NASIL AYIRT EDİLİR?

Katkılı bal ile saf balı birbirlerinden ayırt etmek için sirke testinin dışında da birtakım testler bulunur. Pratik ve kesin sonuçlu o testler ve içerikleri şu şekilde sıralanabilir:

Su testi: Bir çorba kaşığı balı bir bardak suda karıştırın. Eğer bal saf ise suda çözünmez ve bardağın dibinde toplanır.

Kağıt havlu testi: Bir kağıt havlunun üzerine bir damla bal damlatın. Eğer bal saf ise kağıt havluda ıslak bir iz bırakmayacak ve havlu tarafından emilmeyecektir.

Isı testi: Bir miktar balı hafifçe ısıtın. Eğer bal saf ise karamelleşecek ve altın rengine dönecektir.

KAYNAK: UŞAK HABER