Sakız çiğneme alışkanlığı olanlar dikkat! Uzman isim ‘düğüm’ tehlikesine dikkat çekti

Sakız çiğneme alışkanlığı olanlar dikkat! Uzman isim ‘düğüm’ tehlikesine dikkat çekti
GİRİŞ

Sakız çiğneme alışkanlığı olan kişiler için önemli açıklamalarda bulunan uzman isim hem doğru bilinen yanlışları hem de yutulan sakızların açığa çıkardığı tehlikeyi anlattı.

Sakız çiğneme alışkanlığı olanlar dikkat! Uzman isim ‘düğüm’ tehlikesine dikkat çekti - Gün içerisinde bilinçli olarak yapmadığımız bazı davranışlar, olumsuz olaylar ile sonuçlanabilir. Bu noktada sık sık uzmanlıkları doğrultusunda önemli uyarılarda bulunan hekimler, son olarak milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren sakız çiğneme alışkanlığına dikkat çekti.

7’den 77’ye milyonlarca kişinin ortak alışkanlıkları arasında yer alan sakız çiğneme, senelerdir yanlış bilgiler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Birçok kişi sakızın yutulması durumunda 7 yıl midede kalacağına inansa da uzmanlara göre bu inanışın herhangi bir bilimsel dayanağı yok. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan isimler arasında yer alan Gastroenteroloji Uzmanı Murat Aladağ, doğru bilinen yanlışları ve sakız yutma davranışı sonunda ortaya çıkabilecek tehlikeleri anlattı.

“ŞEHİR EFSANESİ”

Sakız çiğneme alışkanlığının rasyonel olarak bir karşılığının olmadığını belirten Aladağ, sakız yutma durumu ile ilgili de bir şehir efsanesinin söz konusu olduğunu ifade etti. Küçük yaşlarda sert bir dil ile ‘sakız yutma’ diye uyarılan kişilerin korkutulduğunu ifade eden Aladağ, yutulan sakızın vücut içerisindeki serüveni ile ilgili olan şöyle bir açıklamada bulundu: “Büyüklerimizin dediği gibi sakız midede 7 yıl kalmıyor. Midede diğer gıdalar ile birlikte kuvvetli mide asidi etkisi ile küçük parçalara ayrılıp, diğer gıdalara karışarak ince bağırsaklara oradan da kalın bağırsaklara geçip diğerleri ile birlikte gaita yolu ile dışarı atılıyor.”

Açıklamasının devamında sakızın mideye yapışma gibi bir durumun da söz konusu olmadığını belirten Aladağ, bazı araştırmalara göre yutulan sakızın ortalama 2 saatlik bir gecikme ile atıldığını ifade etti.

“TIKANABİLİR”

Sakız yutma durumu ile ilgili CNN’e açıklamalarda bulunan Klinik Gastroenteroloji Uzmanı Profesörü Simon Travis de sakızın mideye yapışmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bu şehir efsanesinin çocuklarda sakız yutma alışkanlığının oluşmaması amacı ile ortaya çıkmış olabileceğini belirten Travis, günde 3 veya daha fazla sakız yutmanın ise ‘aşırılık’ olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Yutulan sakızın mideden bağırsağa geçtiğini sonrasında da olduğu gibi atıldığını belirten Travis, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sakızın çok fazla yutulması halinde bebeklerin ve çocukların bağırsaklarına yerleşip tıkanmaya neden olduğu durumlar vardır. Ancak ben 30 senedir böyle bir vaka görmedim.”

KAYNAK: UŞAK HABER