Sedef hastalığı için hangi doktora gidilir?

Sedef hastalığı için hangi doktora gidilir?
GİRİŞ

Otoimmün bir cilt bozukluğu olan sedef hastalığı cilt hücrelerinin normale kıyasla daha hızlı şekilde çoğalmasına neden olur.

Sedef hastalığı için hangi doktora gidilir diye bakıldığında dermatoloji uzmanı doğru seçim olacaktır.

Dünya genelinde ortalama %1- 3 oranında görülen sedef hastalığı kronik seyreden bir rahatsızlıktır. Doğumdan itibaren görülse de genellikle 30lu yaşlardan itibaren başlar. Çoğunlukla vakaların aile öyküsü bulunur. Deride hücre çoğalması ile sedef hastalığına özgü plaklar oluşur. Bu hastalığın kendi kendine iyileşmesi nadirdir. Bazı hastalarda alevlenme ve yatışma periyotları ortaya çıkabilir. Bakteriyel enfeksiyonları, virüsler, alkol ve stres hastalığın daha da fazla alevlenmesine yol açar.

Sedef Hastalığı Nasıl Belli Olur?

Sedef rengi kabukların olduğu lezyonları sedef hastalığı belirtileri arasında ilk sırada yer alır. Bu kabuklar canlı kırmızı renkli, keskin sınırlı ve diz-dirsek gibi darbe gören yerlerde daha fazladır. Genital bölge, tırnaklar ve saçlı deri lezyonların görüldüğü diğer bölgeler arasındadır. Bunlar tedavi edilmediğinde zamanla kalıp halini alarak günlük yaşamı olumsuz etkileyecektir.

Hastalıkla oluşan plaklar kaşıntılı ve ağrılı olabilirler. Hatta bazı kişilerde plakların çatlaması ve kanaması olduğu görülür. Ayak ve el tırnaklarında çukurlaşma ile renk değişikliği olabilir. Tırnak yatağından ayrılabilir ya da parçalanabilir. Kafa derisindeki lezyonlarda kabuklanma veya pullanma ortaya çıkabilir. Bu tür şikayetler olduğundan vakit kaybetmeden cildiye uzmanına başvurmak gerekir.

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?

Kronik bir hastalık olan sedef hastalığının tedavisi semptomların azaltılmasına yöneliktir. İltihaplanma başarılı şekilde kontrol altına alındığında bu durum metabolik sendrom, inme, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların görülme riskini en aza indirir.

Hastalığın rahatlaması için uygulanan farklı yöntemler mevcuttur. D vitamini içeren krem ve merhemler, kuru ciltler için nemlendiriciler, steroid kremler, fototerapi isimli ışık tedavisi, metotreksat içeren ilaçlar, köpükler, jeller ve losyonlar, retinoid içeren haplar ve A vitamini kullanımı işe yarar sonuçlar verecektir. İltihaplanmayı kontrol altında tutabilmek için çeşitli biyolojik tedaviler de uygulanır. Bu tedaviler vücudun bağışıklık sistemini baskılayarak çalışırlar. Bunun nedeni sedef hastalığında bağışıklık sisteminin aşırı aktif olmasıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER