Sedef Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Sedef Hastalığı Nedir? Neden Olur?
GİRİŞ

Sedef hastalığı, cilt yüzeyindeki hücrelerin çoğalması gereken hızdan birkaç kat daha fazla hızlı çoğalmasından kaynaklanan ve kendini kırmızı ve beyaz kabarık lekeler olarak belli eden bir hastalıktır.

Günümüzde sedef hastalığı kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırt bölgelerinde görülür. Temas yoluyla bulaşan bir hastalık değildir. Bu nedenle de sedef hastalarından korkulmasını gerektirecek bir durum mevcut değildir.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef hastalığının olma sebebi, doktorlar tarafından bağışıklık sisteminde yaşanan zayıflıkların sebebi ile yaşanan iltihaplanmalar olarak bilinir. Yani sedef hastalığının temel sebebi zayıf bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Bu zayıf bağışıklık sistemi eğer vücutta iltihap oluşmasına neden olursa sedef hastalığı olabilir.

Sedef Hastalığı Geçer Mi?

Sedef hastalığının tamamen iyileşme durumu çok nadir olarak görülür. Sedef hastalığına bir kez yakalanıldıktan sonra bu hastalık dönemsel olarak daha fazla artar veya söner. Ancak sedef hastalığının deri yüzeyinden tamamen yok olma durumu pek sık karşılaşılan bir durum değildir.

Sedef Hastalığı Öldürür Mü?

Sedef hastalığından hayat kaybetme durumu, mevcuttur ancak sedef hastaları bu hastalık sebebi ile bağışıklık sistemlerinin daha fazla zayıflamasından ve bu bağışıklık sistemi zayıflamasından dolayı sedef hastalığı dışında farklı hastalıklara yakalanmalarından kaynaklanır. Kişiler uzun yıllar boyunca sedef hastalığına sahiplerse ve sedef hastalığı için kullanmaları gereken ilaçları varsa bu ilaçları mutlaka düzenli olarak kullanmalılardır. Aksi takdirde ilaç kullanmamaları kişilerin hayatlarını kaybetmelerine dahi neden olabilir.

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?

Sedef hastalığının iyileşebilmesi için doktorlar tarafından kişilere uygun olarak verilmiş ilaçların ve kremlerin kullanılması gereklidir. Bu ilaç ve kremler, kişilere doktorlar tarafından önerilmiş olan sıklıkta kullanılmazsa hastalık kendileri için daha tehlikeli bir hal alabilir.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığının yaygın olarak görülen belirtileri şöyle sıralanmıştır:

  • Tırnaklarda çukurcuklar, kalınlaşma ve sarı renk oluşumu, tırnak çevresinde şişlik ve kızarıklıklar
  • Ciltte kuruluk, yanma hissi, kaşıntı ve kanamalar
  • Eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık
  • Özellikle diz ve dirsek bölgelerinde yer alan sedef rengi pullanma ve kabuklanmalar

Sedefi Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

Sedef hastalığının oluşmasına ya da nüksetmesine neden olan durumların başında stres gelir. Sürekli olarak stres altında kalınması ve depresyon gibi durumlarda çok sık kalınması sedef hastalığı oluşma riskini arttırır. Bu nedenle de sedef hastalığına sahip olan kişilerin stresten kendilerini uzak tutmaları, sakin bir hayat sürmeleri gereklidir.

KAYNAK: UŞAK HABER