Şeker Hastalığı Genetik Midir?

Şeker Hastalığı Genetik Midir?
GİRİŞ

Şeker hastalığının genetik ile aktarılma durumu için net bir şeyin söylenmesi mümkün değildir. Genetik olarak yani annesi ile babasının şeker hastalığı olması durumunda kişilerde de şeker hastalığı oluşabilir.

Ancak şeker hastalığının oluşma durumu yalnızca genetik etmenler ile bağlantılı değildir. Şeker hastalığı, genellikle dış etmenler dolayısıyla oluşan bir hastalıktır. Bu nedenle de kişilerin genetiklerinde şeker hastalığı olsa da kendilerine ve beslenmelerine dikkat etmeleri durumunda şeker hastalığına yakalanmama ihtimalleri mevcuttur.

Neden Şeker Hastası Olunur?

Şeker hastalığına yakalanma durumu, vücutta yeteri kadar insülin hormonunun üretilememesi ya da hiç bulunmamasından kaynaklanır. Vücutların insülin hormonuna karşı dayanıksız hale gelmesi ile beraber, vücutta şeker hastalığı oluşur.

Tip 2 Şeker Hastalığı Genetik Mi?

Tip 2 şekerin kişilerde oluşma nedenleri hem kalıtsal hem de çevreselerdir. Bu nedenle de tip 2 diyabet hastalığı olan kişilerin hastalıklarının sadece genetik ya da çevresel olduğu söylenemez.

Tip 1 Şeker Hastalığı Genetik Mi?

Tip 1 diyabete sahip olan kişilerin genellikle bu hastalığa yakalanma sebepleri genetik olarak bilinir. Tip 1 diyabete sahip kişiler için sadece anne ya da babaları değil, aralarında kan bağı bulunan herhangi birinden dolaylı olarak da şeker hastalığını alabilirler.

Genetik Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının belirtileri, şöyle sıralanabilir:

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  • Ağızda aseton benzeri koku oluşumu
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi

Bu belirtilerin hepsini taşıyan kişilere genellikle şeker hastalığı tanısı konur. Kişilere konan şeker hastalığı tanısı, genetik ya da çevresel olsun hastalarda bu bulgular görülür.

Mody Diyabet Geçer Mi?

Gençlerde görülen şeker hastalığının zamanla geçebilme durumu mevcuttur. Gençlerin vücutlarına ve hastalıklarına en uygun olan tedavi yöntemi belirlenir ve zamanla mody diyabetin iyileşmesi sağlanır. Bu tedavi yöntemleri, genellikle ilaç tedavileri veya insülin tedavisidir.

Tip 1 İle Tip 2 Diyabetin Farkları Nelerdir?

Tip 1 ve tip 2 diyabetin ayrıldıkları nokta, tip 1 diyabette insilün üretiminin olmamasıdır. Bu hormonun vücutta hiç üretilmemesinden dolayı kişilere şeker hastalığı tanısı konur. Ancak tip 2 diyabette vücut insülin hormonunu üretmesine rağmen vücudun bu hormonu kullanması için engel bir durumu mevcuttur. Bu nedenden dolayı da tedavileri farklı uygulanır.

KAYNAK: UŞAK HABER