SGK Ev Tipi Solunum Cihazı Desteği Nasıl Alınır?

SGK Ev Tipi Solunum Cihazı Desteği Nasıl Alınır?
GİRİŞ

SGK ev tipi solunum cihazı almak için birtakım tetkiklerden geçmeniz ve bazı evrakları tamamlamanız gerekir. Çünkü SGK ev tipi solunum cihazı desteği başvurusunda bulunurken alacağınız cihazın doğrudan hastalık türünüz ile ilişiği vardır.

Dolaysıyla nebülizatör de denilen bu cihazların kurum aracılığıyla hastaya verilmesi, tamamen kurulun inisiyatifindedir. Ancak sağlık kurulu raporu tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Gerekli tetkik sonuçlarının ve özellikle radyografik bulguların da dosya içerisine eklenmeleri beklenir.

SGK Ev Tipi Solunum Cihazı Desteğine Nasıl Başvuru Yapılır?

SGK ev tipi solunum cihazı desteği başvurusu yapacak olan hastaların öncelikli olarak ilgili sağlık kurulundan randevu almaları gerekir. Bu randevunun akabinde ilgili kurul önünde gerekçenizi ve hastalığınızı belirterek, işlemlere devam edebilirsiniz. Bu noktada bazı testler ve tetkikler istenebilir.

Gerekli kurul onayının alınmasından sonra ise hastaların, ilgili SGK birimlerine başvurmaları yeterlidir. Şayet SGK ev tipi solunum cihazı desteği kişiye verilecekse ve cihaz stokları mevcut ise direkt yönlendirme yapılır.

SGK Ev Tipi Solunum Cihazı Desteği İçin Sağlık Kurulu Randevusu Nasıl Alınır?

SGK ev tipi solunum cihazı desteği için sağlık kurulu randevusu almanın en basit yöntemleri, MHRS sistemini kullanmak veya ALO 182 numaralı hattı aramaktır. MHRS üzerinden randevu alacak olan kişilerin aşağıdaki adımları takip etmeleri yeterlidir.

  1. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile MHRS sistemine giriş yapın.
  2. Ardından “hastaneden randevu al” seçeneğine tıklayın.
  3. Bulunduğunuz il ve ilçe birimlerini girdikten sonra poliklinik kısmında “sağlık kurulu-erişkin veya sağlık kurulu-çocuk” seçeneklerinden birini tercih edin. (Hastanın yaşına bağlı olarak)
  4. Önünüze çıkacak olan hastane ve tarih seçimlerinden birini seçerek, randevunuzu onaylayın.

SGK Ev Tipi Solunum Cihazı Desteği Şartları Nelerdir?

SGK ev tipi solunum cihazı desteği şartları arasında gösterilen yegane prosedür, hastanın hastalığını heyet önünde belgelemiş olmasıdır. Fakat diğer tıbbi faktörler şu şekilde listelenebilir:

  • Hastalığın, yetkili göğüs ya da alerji hastalıkları uzmanlarından herhangi birinin yer aldığı heyet raporu ile belgelenmesi gerekir.
  • Sağlık kurulu raporunun ekinde solunum fonksiyon ve kan gazı testlerinin bulunması mecburidir.

Ancak SGK ev tipi solunum cihazı desteği için gerekli şartlardan bazıları hastanın yaşına ve ilgili hastalığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER