Sıcak tutuyor ama hasta ediyor! Yatarken çorap giymenin zararları nelerdir?

Sıcak tutuyor ama hasta ediyor! Yatarken çorap giymenin zararları nelerdir?
GİRİŞ

Kış günlerinde sıcak tutsun diye çorapla yatanlar aslında faydadan çok zarar görüyor. Uzmanlar yatarken çorap giymenin sağlığa olumsuz etkilerini açıkladı…

Kış mevsiminde insanın en fazla üşüyen uzuvlarından biri de ayaklarıdır. Ayaklar gün boyunca vücudun yükünü taşısa da soğuk havaya karşı hassastır. Geceleri ayakları üşümesin diye çorapla yatan binlerce kişi aslında faydadan çok zararla karşılaşıyor. Sıcaklık için katkı sağlasa da gece uzun saatler boyunca çorap içinde kalan ayakta bazı problemler ortaya çıkıyor.

Sağlıklı bir şekilde yaşamanın en önemli organlarından olan ayakların bakımına ve temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu süreçte kış mevsiminde ayakların üşümemesi için kalın çoraplarla yatan pek çok kişi bulunuyor. Gece yatmadan önce çorap giyen veya çorabını hiç çıkarmadan yatağa girenler aslında ciddi sağlık riskleri taşıyor. Gece yatarken çorap giymek zararlı mı?

uyurken-corap.jpg

YATARKEN ÇORAP GİYMENİN ZARARLARI

Uzmanlar ayak hijyeni ve bakımı konusunda bazı uyarılarda bulunurken, gece yatağa çorapla girenlere dikkat çekiyor. Yatarken çorap giymek pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Çorap lastiklerinin uzun süre baskı uygulaması yüzünden kan dolaşımı olumsuz etkilenebilir. Çorabın iz yaptığı bu bölümde ayaklara yeterli miktarda kan gitmeyebilir. Ayrıca ayak gece boyunca havasız kaldığı için mantar oluşumu riski taşır.

Yatarken çorap giymenin zararları arasında, derinin kuruması, tırnakta şekil ve yapının bozulması gibi sorunlar vardır. Egzama oluşumuna neden olan çorapla yatmak, ayağın mantar yüzünden zarar görmesine davetiye çıkarabilir. Yıkandıktan sonra çorapta kalan deterjan artığı, ayak derisinde dermatitlere sebep olabilir.

uyurken-corap1.jpg

HAVASIZ KALAN AYAKTA OLUŞABİLECEK SORUNLAR

Ayakta kızarma, kepeklenme, kaşıntı gibi sorunlar oluşmaması için gece yatarken çorapların çıkartılması tavsiye edilir. Tüm bunların yanı sıra çoraplar uzun süre ayakta kaldığında ortopedik bozukluklara yol açabilir. Uzmanlar, el ve ayakların uykudan önce ısıtılmasıyla insanın uykuya daha kolay geçtiğini kabul etse de genel sağlığı bozmamak için çorapla yatmayı doğru bulmuyor. Ayrıca ayaklar yeterli oranda hava almazsa, aşırı terlemeyle birlikte ayak mantarı oluşturabiliyor. Tırnak batması gibi şikayetler yaşamamak için gece yatarken çorapları çıkarmak gerekiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER