Siyah mercimeğin bilinmeyen faydaları: Kolesterolü düşürüyor ve yağları eritiyor!

Siyah mercimeğin bilinmeyen faydaları: Kolesterolü düşürüyor ve yağları eritiyor!
GİRİŞ

Türk mutfağında görmeye alışık olduğumuz mercimeğin birçok farklı türü bulunuyor. Siyah mercimeğin faydaları ise duyanları bir hayli şaşırttı. İşte siyah mercimeğin faydaları…

Ülkemizde de tercih edilen mercimek, her mevsim kolayca bulunabilen ve farklı tariflerle hazırlanabilen gıdaların başında geliyor. Sarı, yeşil ve kırmızı gibi farklı türleri olan mercimeğin bir türünün ise özellikle yağları eritme ve kolesterolü düşürme konusunda oldukça faydalı olduğu aktarıldı.

Siyah mercimek olarak tanımlanan beluga mercimeğinin düzenli tüketiminin insan sağlığına birçok faydası olabileceği aktarılıyor. Sabah’ta yer alan habere göre Türkiye’de yeni yeni popülerlik kazanan siyah mercimeğin pek çok faydası olduğu aktarıldı.

VÜCUT YAĞLARINI ERTİEMEDE FAYDALI!

Beluga mercimeği ya da bilinen diğer adıyla siyah mercimek, ülkemizde son yıllarda yaygın şekilde tüketilmeye başladı. MÖ 6 bin yıllarına kadar uzanan köklü bir tarihi olan siyah mercimeğin, 1900’lü yıllarda Amerika’da ticari olarak yetiştirilmeye başladığı ifade ediliyor.

Antioksşdan açısından zengin ve vücut yağlarını eriten bir mercimek türü olduğu ifade edilen siyah mercimek, lif deposu olarak görülüyor. Toksin atan ve vücut yağlarının erimesini sağlayan bir gıda olarak tanımlanıyor. Düşük yağ ve kalori ile kompleks karbonhidrat içeriği sayesinde zayıflamada da yardımcı oluyor.

KOLESTEROLÜN DÜŞMESİNİ SAĞLIYOR!

İçeriğinde yer alan çözünür lifler sayesinde kolesterolü düşürmede de yardımcı olan siyah mercimek, kalp hastalıklarının korunmasında da etkili olduğu aktarılıyor. Çözünür lif, ince bağırsakta diyet yağına ve kolesterole bağlanarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olmaktadır.

İnce bağırsağın içine girdikten sonra, lif, kan dolaşımına emilmek yerine dışkı yoluyla atılması için kolesterol parçacıklarına bağlandığı ifade ediliyor. Bu sayede kan dolaşımındaki aşırı kolesterol, zamanla kalp krizine yol açacak atardamarları tıkayan unsurlara da yol açmıyor.

SİYAH MERCİMEK NASIL TÜKETİLİR?

İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa ciddi faydaları olan siyah mercimek, özellikle salata olarak lezzetli şekilde tüketilebiliyor. 4 yemek kaşığı siyah mercimek, 3 yemek kaşığı lor peyniri, 6 – 7 adet domates, taze soğan, dereotu, maydanoz, taze nane, zeytinyağı, sirke ve kimyon ile siyah mercimek salatası hazırlayarak tüketebilirsiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER